| | |

Какво се случва? Паника в Козлодуй: Висока радиация от Румъния нахлува у нас СНИМКИ

Тревожен сигнал от сайта за радиоактивен мониторинг на Европейската Комисия. Според него има близо две хиляди пъти повишение на радиационния фон на територията на Румъния в близост до Козлодуй, съобщава Meteo Balkans.

Не е ясно дали не става въпрос за грешка в системите.

снимка: Meteo Balkans

Местните обаче са притеснени за посоката, на която ще го отнесат въздушните маси и има ли дали има опасност за населението на България.

Все още няма реакция на компетентните органи.

В станция Гигера, Румъния отчетените стойности са над 1500 nSv/h

Веднага в социалните мрежи заваляха коментари от потребителите. От Meteo Balkans уточниха:

Първо без паника!!!!

Данните са достъпни в сайта на Radioactivity Environmental Monitoring ( emap.jrc.ec.europa.eu) и са официални. Дано стойностите тук са някакъв вид грешка или повреда на датчика! Възможно е при силните пориви на вятъра или падналите валежи да се е повредил.

Второ!!!

Единицата nSv/h се използва за измерване на нивата на радиационно излъчване и представлява “наносиверт на час” (nanosievert per hour). Това е мярка за ефекта на ионизиращата радиация върху живите организми.

Сивертът (sievert) е международната единица за измерване на ефекта на ионизиращата радиация върху човешкото тяло.

Наносивертът (nSv) е единица, която представлява една милиардна част от сиверта. Използва се за измерване на относително НИСКИ нива на радиационно излъчване, като тези, които могат да се срещнат в околната среда.

Така че, когато видите стойност в nSv/h, това показва колко наносиверта радиационна доза се измерва за един час.

Тези измервания се използват за оценка на радиационната безопасност в различни контексти, като например околна среда, работни места, ядерни инциденти и др. Обикновено фоновото е около 100-200nSv/h “, пишат от Meteo Balkans.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Карта

Similar Posts