| | | |

МЪЛНИЕНОСНО! Асен Василев отвръща на удара: Радев лъже! ВИДЕО

Президентът се е изказал за Закона за държавния бюджет с фалшива новина.

Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президента се поддава на фалшиви новини.

Това обяви министърът на финансите Асен Василев по време на брифинг в Министерски съвет.

“Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху Закона за държавният бюджет.

Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента, тъй като неговият служебен кабинет отказваше да предложи бюджет и трябваше ние да го направим”, поясни той.

По думите му държавните финанси трябва да продължат да подпомагат хората и да развиват икономиката ни, като в същото време запазим 3% бюджетен дефицит, обясни той.

“Неговият служебен кабинет предложи проектобюджет с дефицит от почти 8%. Всичко това, според мен, в опит да дераилира членството на България в еврозоната.

3% дефицит е напълно постижим и тази година и догодина, изпълнението към края на октомври е с дефицит от 0,8%”, смята финансовият министър.

Министърът коментира и вноската за „Газпром”.

„Вноската е начислена към компанията. В момента те оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата на закона, според тях.

За да изчистим и това вървят и промени в закона за санкциите. Българското правителство има намерение да се събере напълно вноската от „Газпром”.

Защо президентът я защитава, а не данъчните постъпления в българската хазна може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към Радев”, добави той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts