| | | |

Нахокаха Асен Василев: Много от днешните проблеми на България са заради бюджета му, дано депутатите го доозаптят

На ръба ли е управлението – може ли бюджета на финансовия министър да се окаже това, което ще прелее чашата и да разпадне сглобката? Озаптен ли е Василев, както призова президента Румен Радев? За сметките и кой ги плаща?

Това коментира в ефира на Нова тв бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов.

снимка: Архив

„В момента голяма част от проблемите в България са на база на бюджета, който същият финансов министър за 2022 г. беше направил. Голяма част от решенията тогава водят до проблеми, които стоят пред България. Видя се, че не може, но сега пак е финансов министър.

Не може да правиш бюджет по следния начин.

Вместо да видиш какви приходи ще имаш и как да ги разпределиш, ти първо решаваш какви разходи искаш да има и после някак да стъкмиш, че ще ги има и тези приходи, за да влезеш в рамката”, заяви Стоянов.

Според него предложеният от Асен Василев бюджет за 2024 г. е неизпълним.

Все още Асен Василев не е озаптен. Надявам се да го доозаптят депутатите.

Като правилна стъпка той определи действията на бюджетната комисия в Народното събрание, която отхвърли по-екстравагантните идеи на Асен Василев в данъчното законодателство – като например т.нар. “донос-бонус” и намаляването на тавана на кешовите разплащания.

Има обаче все още неща, които трябва да се направят”

Проблемите, които към момента има България, се дължат именно на Асен Василев, направил бюджета и за миналата година, смята бившият икономически министър.

“Инвестиционната програма няма да се случи, това е най-големият буфер. Планираният ръст от 3,5% – дай Боже, но никой не очаква това да се изпълни. Много е трудно да си такъв оптимист, няма такива големи буфери”, не е оптимист Стоянов.

Засегната бе и темата с планираното продаване на държавна земеделска земя, което Асен Василев отрича и обвини президента Румен Радев в разпространение на “фалшиви новини”,

като според Стоянов Василев “много елегантно” заобиколил истината, казвайки, че такива приходи не били планирани за 2024 година, но същевременно били заложени за по-следващата 2025 година.

“Всички политици на висши длъжности са се заклели да защитават интереса на България и българските граждани. И ако види нещо, което застрашава интереса на България и българските граждани, може да реагира”, уклончив бе Стоянов на въпрос дали Радев ще изпълни заканата си да наложи вето върху закона за Бюджет 2024.

Ако наложил обаче, щял да изложи ясни мотиви, като вече тогава топката ще е в полето на депутатите, които да решат дали да уважат въпросните мотиви.

Стоянов коментира и падането на изключението за България да може да произвежда горива от руски суровини.

„Със сигурност предполагам, че горивата ще се покачат. Би трябвало, сега се ползва по-евтина суровина, в момента, в който се използва по-скъпа – логично е да се повишат”, заяви той.

Бившият икономически министър показа и графика, която обясни, че показва цените на суровия петрол „Уралс”.

„До началото на войната цените вървят заедно. След началото на войната рязко започват горивата в България да се покачват, а суровината да пада надолу. Това е по време на правителството „Петков”.Ние го заварваме пик – 3,50 лв. горивата.

По време на цялото правителство на „Донев” цените падат надолу постоянно и ги оставяме на 2,30 лв. При новото редовно правителство отново рязко повишение”, категоричен бе Стоянов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts