| | | |

Финансисти: БСП да седят далеч от банките, видяхме какво направиха 97-ма година

На банките в България им излиза скъпо да поставят боя във всяка касетка с пари в инкасо автомобилите, затова на такива не се слагат. Боята, която да прави парите неизползваеми при насилствено отваряне, не се произвежда у нас и ако практиката се въведе, в крайна сметка ще се плаща от клиентите на банките.

Тези пари са застраховани, затова основното нещо е да се запазят животът и здравето на охранителите.

Това заяви Левон Хампарцумян тази сутрин в ефира на bTV в коментар за случая с тежко ранения охранител при въоръжен грабеж на инкасо автомобил в центъра на Благоевград.

Имаме няколко случая на година, което не е много, но като приемем еврото, ще стане различно, защото и мотивацията става друга, добави още по темата банкерът.

По отношение на бюджет 2024, Хампарцумян е на мнение, че “банките печелят доста, защото успяват да вдигнат лихвите по кредитите, а депозитите стоят там, където са били и преди две години”.

БСП да седят далеч от банките, видяхме, когато управляваха ’97-ма година какво направиха.

Иначе аз съм малко по-оптимистичен за изпълнението на бюджета, тъй като в него има вградени буфери – тоест, дискрецията министърът на финансите да прави нещо, което още не е направил.

Ясно е, че дефицитните бюджети помпат инфлацията и я увеличават. Но този дефицит за какво отива, не можем да кажем. А новото богатство не се създава от бюджета, а от предприемчивите хора в България, категоричен е Хампарцумян. И добави:

Ако сме достатъчно гъвкави и реагираме бързо, бихме могли да имаме преимущества, иначе няма да е добре. Ако този дефицит, виждаме, че става трудно управляем, ще трябва да затегнем коланите.

„Как ще протече 2024 г. трудно може да се каже – зависи от земеделската реколта, от цените на суровините на световните пазари, цените на енергията. Ако видим, че този дефицит става трудно управляем, ще трябва 2025 г. да затегнем малко повече коланите“, каза още Хампарцумян.

Този бюджет не предопределя как ще живее индивидуално някой, а рамките, в които държавата ще се развива в последната една година.

На чиновниците им вдигат заплатите, те добре си живеят, ние трябва да мислим как да се увеличат парите за българската икономика.

Финансистът Любомир Каримански коментира в студиото и идеята за облагането на свръхпечалбите на банките.

„Директивата за свръхпечалбата за енергодружествата не може да бъде пренесена в банковия сектор. Капиталовите изисквания за банките се повишават на европейско ниво – от ЕЦБ и Единния надзорен механизъм“, каза експертът.

“БСП винаги са готови с решенията. Те трябва да излязат с аргументирани данни за това как точно изчисляват. По-добре да не се занимават с банките, да си гледат социалната политика“, добави още и Любомир Каримански.

Още през 2023-та година трябваше да имаме един брутен вътрешен продукт, който 4-5 месеца по-късно е много по-висок. Имаме много голямо намаление на приходите и на приходите спрямо БВП, ако щете, допълни също той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts