| | | |

Хинков: Финансовите загуби на “Пирогов” са 31,4 млн. лв. Решението да освободя шефа на…

Към момента финансовата загуба на “Пирогов” е 31,4 млн. лева. Това е 7 млн. повече в сравнение с миналата година.

Нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство. Когато получа доклад, в който са установени нарушения, водещи до финансови злоупотреби, в „Пирогов“ конкретно, аз съм длъжен да поема необходимите действия.

Всичко, което съм предприел, е в спрямо установените закони, спрямо задълженията ми като министър, и заставам зад това.

Размерът на собствения капитал на дружеството е под записания. Това значи, че в момента то е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати.

В болницата има установени законови нарушения от изпълнителния директор. На базата на одитния доклад са взети решенията за освобождаване, не изпълнявам политически поръчки. Стъпката е консултирана с премиера и председателя на Здравната комисия.

Това заяви здравният министър Христо Хинков на брифинг в МС.

По думите му решението за освобождаване на директора не е взето скришно.

“Това не е лично мое решение, изпълнил съм каквото повелява закона. Документите на предложения от мен нов директор на “Пирогов” са внесени в Търговския регистър за вписване на 4 декември.

Процедурата по освобождаване на стария ръководител изтича едва когато бъде вписан новият. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността.

Изпълнителният директор носи отговорност за всички сключени договори, плащанията и другите дейности”, обясни той.

И цитира няколко данни от проверката на Вътрешен одит.

“Към 30 септември “Пирогов” регистрира положителен финансов резултат 898 000 лева. Същевременно отчита значително повече натрупани загуби в сравнение с предни години.

Има сключен договор за банков заем, изплащанията който не могат да бъдат отчитани като финансова печалба. Чрез него се плаща на различни кредитори”, обясни министърът.

По повод обвиненията на Бойко Борисов и Делян Пеевски за това, че изпълнявал „поръчкови назначения и уволнения“, министърът обясни:

“Внушенията, че аз изпълнявам политическа поръчка във връзка със скандали от предишни периоди, вкл. с министър Тагарев и т.н. – одитният доклад дойде по-късно и на база него, както и конкурсите от страна на служителите на „Пигоров“, ме накараха да предприема тази стъпка.

Консултирал съм се с премиера и с председателя на Здравната комисия.“

По отношение на “Майчин дом” министърът сподели, че всички наднормени вземания са декларирани по законов ред.

“Не бяха установени закононарушения. Ако се установят такива, ще се вземат мерки”, посочи Хинков. И допълни, че проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни, които ще преминат по график.

Той обясни, че има нарушения в доста болници:

„Това е причината министър-председателят да поиска от мен да представя график за проверки в болниците, които са с държавно участие. Такива проверки са планови, сега ще направим график с извънредни проверки на болници, които са с по-голям риск от загуба.“

По думите му не са имали разминаване с премиера: „Аз съм го уведомил предварително, разговаряли сме два-три пъти по темата. Той остави на мен аз да реша какво да направя като министър.“

На въпрос защо не направи публичен одитния доклад, той обясни: „Защото тече прокурорска проверка и се страхувам, че ще наруша закона, ако изнеса всички данни от доклада.“

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts