| | | |

Кметът на Слатина смая с оправдание за клоните по улиците: Трябва да станат на компост

Минаха две седмици от снеговалежа в София. Още има клони и дървета по улиците. Такава е гледката из цялата столица, предава bTV.

“Никой не е чистил нищо. Клонките пречат на колите. Няма наставления, предупреждения. Всеки сам пред входа каквото направи”, казва стара софиянка.

“Естествено, че пречат, погледнете колко е грозно, идват празници”, споделя друга столичанка.

Хората са принудени да се надяват, че следващият сняг в столицата няма да доведе до толкова големи проблеми.

На фона на апокалиптичната картина кметът на район Слатина Георги Илиев излезе с уникални оправдания за бавното почистване на града.

“Още не им е дошъл реда на дърветата. Първо се обезопасява, те са нарязани, прибрани. Тротоара е направен проходим до колкото може. След това си има ред, този ред включва издаването на специален билет. Все пак това е дървесина, тя трябва да бъде превозна на специализирано място, където ще бъде превърната в компост”, обясни той.

Илиев призна, че районната община не разполага с достатъчно хора, за да се справи адекватно с отсраняването на щетите от снеговалежа.

“Имаме двама служители на постоянен щат, а сигналите са стотици. Общо са повече за целия предишен мандат в рамките само на тези последни 10 дни”, оправда се той.

“Всичките сигнали са ообработени по начина, по който изисква административния ред. Очакваме да се появи капацитет за извозването”, добави Илиев.

“Организацията е комплексна , специално след щетите, нанесени от снеговалежа, от няколко екипа. Тва са най-напред от “Зелени системи”, от районите администрации, екипите на аварийна помощ и пожарна безопасност и чистота”, обясни Анета Савова от Столичен инспекторат.

“Като цяло във всеки един район екипите са с различен брой, те не са концентрирани само в почистването на дърветата, те участват да се установят местата с падналите дървета, като най напред те трябва да бъдат обезопасени, което изисква технологично време.

Някои от тях не могат да бъдат вдигнати веднага, защото трябва да бъдат нарязани”, каза още тя.

За непочистените клони вече има наложени санкции.

“Първия район със санкциите е Слатина. Това, което се случва, е наистина трябваше време да се сработи тази машина. Но аз вече съм спокоен, защото виждам желание от всички включени по веригата.

По думите му в предишните мандати се е реагирало със забавяне”, оправда се пак кметът на Слатина.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts