| | | |

Кирил Петков: ГЕРБ и ДПС действат като една структура, работят като едно

За резултата от PISA може би всеки един от нас е отговорен – от родители, до учители, до общество, със сигурност и политици.

Показва, че по този начин нещата не могат да продължат. Трябва да направим коренна промяна в начина, по който се отнасяме към образованието в България.

Това, което може би се вижда сега, е че за пръв път от много години насам започна учителската професия да бъде пак престижна”.

Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира пред Дарик радио информацията от последната седмица, че учениците ни са на последно място в ЕС по математика и на предпоследно по четене.

По думите му най-важното нещо, което трябва да се направи, са инвестиции в образованието.

“Конституцията е основният договор в обществото. Аз мисля, че някъде дълбоко в цялата политическа система, която се отразява и в образованието, и в културата, и в икономиката, стои липсата на правила и законност”, коментира Петков.

Нашите критици казват “голямата промяна направихте”, от Гешев на Сарафов.

Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия”, коментира още Кирил Петков.

“Това, което ние разбрахме, е че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура – това е наистина факт.

Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство.

Както ние сме в пълна координация с “Демократична България”, ГЕРБ казват “ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно – това е реалността”, обясни Петков.

И отбеляза, че “тук въпросът е защо и как е възможно да постигнем промяна с хората, които преди са били символ на това, срещу което сме се борили”.

Кирил Петков отговори и на обвинения от публикация във в. “Сега”, гласяща, че “от дълго време Христо Иванов, Петков и Василев гледат безмълвно отстрани как Пеевски и Борисов се тупат в гърдите и се правят на мастити европейци” като подчерта, че не мисли, че стои безмълвен отстрани.

“Ако за нещо мога да бъда обвиняван, със сигурност не е, че не си отстоявам на принципите и когато има нещо, с което не съм съгласен, аз го изказвам не само на глас, аз го изказвам на глас по начин, по който ме чуват”, категоричен е той.

Запитан вярва ли на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори:

“Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки, че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи – и тук казвам “да”

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков обяви, че предпочита не независими експерти, а политически фигури да застанат начело на регулаторите.

Според него по този начин по-лесно ще се знае кой носи отговорност при взимането на ключови за държавата решения.

По думите му обновяването на ръководния състав в регулаторите ще бъде много тежка битка.

Той изрази надежда, че всяка една партия ще има дисциплината да предложи възможно най-добрия кандидат за поста.

През седмицата председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че една трета от новите шефове на регулаторите ще бъдат от квотата на ДПС. Тази тема обаче не беше коментирана от Петков.

“Вече не вярвам много на идеята за независими експерти при назначенията. Има голяма опасност, че такива експерти са много зависими от други хора. По-добре всяка партия да сложи политическо предложение, да не се слагат незнайни имена.

Очаквам да знам кой стои зад този човек. Трябва да има повече ясна политическа отговорност”, каза Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts