| | | | |

Министър смрази Радев: Партиите, подкрепящи Конституцията, са избрани от над 1,6 млн. души, президентът…

Изказване на президента Радев ме провокира да отворя сайта на ЦИК и да проверя резултатите на политическите сили, които подкрепят Конституцията. Общо са събрани на последните избори през април над 1,6 млн. гласа при 40% избирателна активност.

При президентските избори втори тур президентът е получил 1,5 млн. гласа при 34% избирателна активност.

Да говори, че парламентът е нелегитимен при положение, че това е единствената национална представителна институция не съответства на неговата функция като държавен глава в парламентарна държава.

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в “Защо, г-н министър?” по бТВ по повод изказването днес на президента Румен Радев, че „не е нормално парламент с критично ниско гражданско представителство и ниско обществено доверие да посяга на Конституцията“.

“Борислав Сарафов се опитва да промени имиджа на българската прокуратура.

Самият факт, че се съгласи и организирахме във ВСС изслушвания по такива важни казуси като “Седемте джуджета” например е индикация за промяна. Има воля за промяна по начина, по който работи българската прокуратура”, обясни той.

“Промените в Конституцията винаги се правят с оглед на бъдещето. Това е стратегически избор на обществото.

Не случайно Конституцията се нарича обществен договор и харта на ценностите. Промените в сферата на правосъдието стоят на дневен ред от десетилетие. Ние изпълняваме наши поети ангажименти”, отбеляза Славов.

Той очаква да се запази основната идея на този законопроект, а именно да се гарантира пълната независимост на съда и отчетността на прокуратурата.

“Първоначалната идея е да има самостоятелни Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет, вярвам, че ще се постигне това съгласие. За мен основното е съдиите да се самоуправляват и да са независими.

В тази част имаме подкрепа от Венецианската комисия и нашите партньори. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото”, посочи още правосъдният министър.

“Със сигурност има влияние в съдебната система и настояването за самоуправление и независимост на съда е, за да имаме превенция срещу това политическо или корпоративно влияние.

Настояването за отчетност в прокуратурата е именно тя да не допусне да се използва за инструмент за разчистване на някакви сметки, които сме виждали през годините”, заяви Славов.

Той коментира и това кой през годините е най-добрият главен прокурор от началото на демократичните промени до днес.

“Считам, че за съжаление са малко хората, които отговарят на тези високи изисквания за професионални и нравствени качества.

Едно от имената, което безспорно се свързва с професионализъм, което не допусна форма на разчистване на средства е проф. Борис Велчев. За всички останали имаше крилати фрази”, добави Славов.

България спазва всички изисквания за членство в Шенген. Не считам, че трябва да се поставят нови условия на страната, каза министърът на правосъдието Атанас Славов

по повод появилата се информация, че Австрия е готова да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, поне за въздушния трафик.

Доколкото ми е известно преговорите ще продължат и през следващите седмици, тъй като българското правителство от първия ден работи за пълно членство в Шенген, каза Славов.

„Разбира се, ако се счете, че вариантът със сухопътната граница не е възможен към момента, това все пак е отваряне на вратата и минаване през тази врата. Аз лично бих го считал за успех“, коментира министърът.

Той добави, че правителството работи за пълно членство в пространството.

На въпрос дали цената на това България да бъде приета частично в Шенген е това да приемем повече бежанци от Афганистан и Сирия, Славов каза, че и към момента България спазва всички изисквания за членство в Шенген.

Не считам, че трябва да се поставят нови условия на страната, защото тезата на българското правителство е, че ние сме готови, добави министърът.

Преди две седмици имаше техническа проверка с участието на експерти от европейските страни, включително Нидерландия.

Нашата теза е, че ние сме готови. Много е важно да отчетем, че промените, които извършваме в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, доведоха до това Нидерландия да вдигне своето вето, добави правосъдният министър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts