| | | |

Харалан Александров: ГЕРБ и ДПС знаят как се управлява

Рекордно увеличение на бюджета за култура ще има за първи път страната ни. С решаващата роля на ДПС парите бяха увеличени със 133 млн. лв. – от 387 млн. на 520 милиона, пише в. Стандарт.

68 млн. лв. за сценични изкуства, за музеи и галерии бяха издействани от Делян Пеевски след неформална среща между него, Бойко Борисов и Асен Василев във вторник.

Вчера стана ясно, че още 5 млн. лв. ще получат българските културни институти, 15 млн. лв. – фонд “Култура”, 5 млн. лв. ще отидат за стипендии от фонд “Стамболов” – за българите, които решат да се обучават в топ университетите на света, но да се върнат обратно в България.

Какво е значението на това решение за бюджета, говори социалният антрополог Харалан Александров.

-Г-н Александров, с над 133 млн. лв. ще бъдат увеличени парите за култура в бюджета за следващата година. Нито при управлението на Бойко Борисов, нито при това – на премиера Кирил Петков не е имало такова голямо увеличение, въпреки призивите на работещите в сектора.

Сега обаче – с решаващата подкрепа на ДПС – акцент вече е и запазването на културната ни идентичност. Какъв е вашият коментар?

-Винаги е имало финансиране за културната сфера – но то беше на принципа на гарантиране на минимума и всичко останало беше на пазара – като творчески труд. Това е инерцията от един възглед за културата, като за първи път има сериозна подкрепа за този сектор. Надявам се да не идва твърде късно.

Мога да кажа мнението си за театрите в провинцията. Те често функционират на ръба на силите си – с много ниски доходи, разчитат на проекти за финансиране от ЕС, за да поддържат сградите и покривите си.

Известните актьори се справят на пазара, показват се по телевизията и участват във филми. И тук има много сериозно напрежение между черноработниците в културната сфера, които живеят в хронична бедност и т. нар. „звезди“.

Тъй като те гастролират по страната, привличат публика, но и взимат високи хонорари.

Мисля, че с планираното по-голямо финансиране за културата, за което има роля ДПС, ще се вдигне стандартът на артистите – актьори, музиканти, художници и т. н. Ще им се даде възможност да мислят свободно и да се отдадат на професията си, което е чудесно.

-Беше казано от политиците, че културата ще стане държавен приоритет…

-Работя с общини, особено с тези, които са в периферията на страната. Там трудният живот е ключов проблем. Усещането за загуба, за изтичане на културата е много по-тежко от това, че доходите са ниски.

Здравеопазването, образованието и културата всъщност са гаранция за това, че хората ще останат да живеят по своите населени места. И няма да се скупчат в няколко големи града. Това има пряко отношение към демографията.

Хората от съвременния свят имат нужда от културен живот, за да се чувстват добре. И не ме изненадва фактът, че ДПС и ГЕРБ са инициатори за повишаването на парите за култура – тези партии знаят как се управлява.

-Имате ли поглед върху читалищната дейност?

-В читалищата има много големи възможности за работа със собствено финансиране. Иначе това, което министерството на културата даваше досега, беше заплатите на председателя, на секретаря и на част от самодейния състав. И ако протече покривът например, да могат хората на място да го ремонтират.

-Достатъчно средства ли отпуска държавата за археология?

-Имах удоволствието да работя с проф. Николай Овчаров в Кърджали по един проект за културното наследство.

Моят се екип се занимаваше с инвентаризация на нематериалното наследство – с това, което се правят топографиите. Докато професорът работеше с материалното – със забележителностите в този район.

С очите си видях как „Перперикон“ в рамките на няколко години с помощта на община Кърджали се превърна в един успешен бизнес – част от културното ни наследство.

Сега обектът привлича много туристи. Те носят приходи – пълнят хотелите, ресторантите и допринасят за развитието на общината.

Парите на държавата трябва да бъдат интелигентно насочени – да отговарят на местните потребности и да дадат тласък за привличане на допълнителни средства за развитие на бизнеса.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts