| | | |

Над 10 хил. души подкрепиха в подписка 3-и март да остане националният ни празник

Инициативният комитет за запазване на националния празник на Република България – 3 март получи подписка от над 10 хиляди подписа в подкрепа на провеждането на референдум за запазването на датата на националния празник.

Подписката е дело на Изправи се БГ, а документите бяха предадени на членовете на комитета Петър Витанов, Димитър Данчев и Георги Кадиев пред Паметника на Цар Освободител в столицата, на метри от Княжеската градина, където продължават дейностите по демонтажа на Паметника на Съветската армия, съобщиха от Инициативния комитет.

„Мисля, че каузата ни стана много по-голяма, отвъд Трети март и националния празник. Всъщност това е единствената възможност да спрем съвременните варвари, които нарязват българската памет.

Нашата мисия е още по-значима. Трябва единствено да се обединим, за да спрем това, което се случва, защото то е пагубно за българската държава“, заяви евродепутатът Петър Витанов.

„Нашата цел е да се противопоставим на безродниците, които искат да заличат българската история, да нарежат с флекс българската памет и национално достойнство.

Всички честни хора трябва да се противопоставим на това продажно правителство на сглобката“, каза Мая Манолова.

Символично сме пред Паметника на Цар Освободител, защото след Паметника на Съветска армия, безродниците ще посегнат и на тази светиня, и на Альоша, на Шипка на стотиците паметници в памет на героите от Руско-турската освободителна война и на войните, освободили Европа от кафявата чума по време на Втората световна война.

Да се противопоставим срещу заличаването на историята, българската памет и достойнството ни като народ! Да се противопоставим на новите фашисти!

„Да направим референдума, защото не знаем какво ще решат утре. Както за три дни транжираха Паметника на Съветската армия, а пък за един месец не могат да съберат падналите клони в София, по същия начин ще продължат да унищожават паметници – било на армията, която е победила фашизма, било на Освободителната армия през Руско-турската война.

В момента върви подмяна и унищожаване на историята. Трябва да се опитаме да я спасим за българските поколения“, коментира Георги Кадиев.

Димитър Данчев изрази благодарност към хората, подкрепили каузата досега и призова гражданите, които още не са се включили, да го направят в оставащите няколко дни до края на срока.

Подписката за референдум за запазване на националния празник 3 март получи огромна подкрепа в цялата страна.

Социологически данни показаха, че 75% от българите не са съгласни със смяната на празника. Въпреки това на 8-и декември Народното събрание реши да смени националния празник в първото четене от конституционните промени, росочват още от Инициативния комитет.

В началото на месеца от Инициативния комитет изпратиха писмо до партиите в Народното събрание и тези, които са минали прага от 1% на последните парламентарни избори, съобщиха от комитета.

В писмото си те настояват за ясна позиция по отношение на националния празник и идеите за неговата промяна, залегнали в промените в Конституцията на България, които ще бъдат гледани от Народното събрание, както и по отношение на събирането на подписи за референдум с въпроса:

„Съгласни ли сте 3 март да продължи да е националният празник на Република България“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts