| | | |

Кирил Петков: “Възраждане” правят циркове. С дърпане на кабели и трошене на аларми не могат да се спрат основните задачи на парламента

В липса на възпитание и “правене на циркове” обвини групата на “Възраждане” съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Той коментира в кулоарите на парламента сутрешния скандал, при който ДПС се сбиха с хората на Костадин Костадинов, които дърпаха кабелите на тонколоните в пленарната зала.

“Не беше нормално. Аз лично се радвам, че успяхме въпреки намеренията на колегите от “Възраждане” да правят циркове, да приемем двата най-важни бюджета и в момента да гласуваме третия.

Пенсиите, парите за здравеопазване и всичко направихме по правилник. Да, имаше безобразия – това да чупиш аларми, да се опитваш да дърпаш кабели, това показва липса на възпитание.

Аз съм доволен, че го преодоляхме и приоритетите, които бяхме задали за днес, се случват”, коментира Петков и така намекна, че май “Възраждане” са отговори и за включената противопожарна аларма в цялата сграда на Партийния дом след боя в залата.

По-рано днес Народното събрание прие и бюджета на НЗОК за догодина. Двете спорни точки, по които ГЕРБ не се съгласи, отпаднаха.

Хората на Бойко Борисов не приеха и компромисните варианти, предложени от доц. Васил Пандов от ПП-ДБ.

“Много от нещата, които искахме да се случат, се случиха. Има няколко, които не се случиха, знаете, че имаме непрекъснато разговори по тези теми. Хубавото е, че основните приоритети, които бяхме заложили, се случиха”, посочи той.

Утре предстои второто четене на промените в конституцията. Срещу тях обаче се противопоставиха “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ” и не е ясно как ще протече утрешното заседание.

“Утре ще е по същия начин – ще влезем в зала и ще гласуваме за нещата, в които вярваме. Всеки има своя избор как да се държи и какво да прави, но идеята да се дърпат кабели от стените и да се изключват микрофони ми се вижда доста безумен избор”, каза още бившият премиер.

Депутатите приеха отмяна на таксата за пренос на руски газ през българска територия – условието на Унгария, за да ни пусне в Шенген.

“Аз съм много доволен, че освен бюджетите, не изоставихме Шенген.

Показахме, че можем да гласуваме решението, което беше критично от страна на Унгария, гласувахме го на две четения, така че министър-председателят може да продължи своите преговори за Шенген без другите страни да имат извинения с едно или друго нещо. Сега на ход са австрийците”, коментира той.

Петков обясни, че за него най-важно не е датата, на която България ще бъде допусната до Шенген и по суша освен по въздух, а да бъде направено така, че да не трябва да минава по повторно гласуване в Европейския съвет.

“Ключът към бараката е може ли да се приемат такива условия, които да не изискват повторно гласуване. Когато гласуват министър-председателите и държавните глави, винаги се включват всички политически фактори, които влияя

По повод сваленото интервю на Елеонора Митрофанова, посланик на Русия, от ефира на БНР, той заяви, че “когато тя говори, тя не говори за подобряване на отношенията на България и Русия”, а “всеки път като се е изказвала е създавала допълнителни кризи”, коментира още Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts