| | | |

Бойко успя да оправи кашата, забъркана от Денков и Асен Василев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече е разговарял с унгарския премиер Виктор Орбан, както беше обещал. Държавникът го е уверил, че страната ще ни подкрепи по пътя за Шенген.

“Тази сутрин отново разговарях с моя приятел и колега Виктор Орбан. Информирах го, че вчера Народното събрание окончателно премахна допълнителната такса за пренос на газ. В края на седмицата решението ще бъде публикувано и в Държавен вестник”, написа Борисов във фейсбук профила си.

Лидерът на ГЕРБ накратко обясни за разговора си с Орбан:

С унгарския премиер се обединихме около извода, че всички въпроси в двустранните ни отношения са изчистени и Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя й към Шенген.

Партньорството между нашите два народа винаги е било водещ принцип в отношенията между България и Унгария. Двамата с Орбан си дадохме ясни гаранции, че и занапред ще продължим да си сътрудничим в условията на диалог по всички теми от дневния ред на ЕС.

Припомняме, че през октомври Народното събрание изненадващо прие такса за вноса и транзита на руския газ през системата на България, която трябва да се поеме от руската “Газпром”.

Срещу тези планове обаче възрази Унгария, която подаде жалба в Брюксел.

На 16 декември Унгария официално предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: фейсбук Бойко Борисов

Similar Posts