| | | |

Без изненади: С тежки епитети и обвинения, Радев атакува слобката ВИДЕО

В изключително остро изказвате с тежки епитети президентът Румен Радев заяви, че управляващите са изнасилили Конститицията.

Спомняте си, че съвсем доскоро лидерите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски трябва да бъдат държани далеч от властта, а днес те управляват заедно.

Изнасилват Конституцията заедно. И ще се борят срещу корупцията заедно. Това е толкова зловонно, че миризмата стига до всеки, който търси повод да ни спре за Шенген

Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана, каза още Румен Радев.

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти на летището, преди да замине на двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Държавният глава атакува управляващите заради приетото, а после оттеглено законодателно решение за такса върху руския газ. И припомни, че е предупредил за проблемите, които тя ще създаде със съседите ни.

Поправката бе оттеглена, след като Унгария ни заплаши с вето.

Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която декапитализира “Булгартрансгаз“, която не вкара една стотинка в бюджета, но ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, не е в резултат на самоосъзнаване, а на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария.

Управляващите дължат обяснение за ощетяване на националния интерес и за саботиране пълноценната ни европейска интеграция.

По отношение на двойното гражданство и неговата позиция преди години по тази тема, той заяви:

„Вие правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение към управлението на страната, придобили двойно гражданство, и сегашното решение за вкарване в управлението и парламента на чужденци с български паспорт?

Правите ли разлика между това, което казах – държави от ЕС, и сегашното отваряне за всички държави от целия свят? Правите ли разлика между средата за сигурност тогава и драматичното ѝ влошаване сега?”

“Или не осъзнават какво правят или го правят за конкретни хора”, смята президентът.

„Например да има предварителна индулгенция за хора, които и сега са управлението или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат в управлението при ротация или следващ парламент“, добави той.

Той припомни своите усилия за по-лесно гласуване на българите в чужбина. „Ние тепърва правим обратното – ние широко отваряме врати за чужденци с български паспорти и в управлението и в парламента на страната“, посочи той.

„С промените в Конституцията мнозинството очевидно изпълнява поредния етап от онзи сценарий, от който получихме запис на ПП, който много бързо се забрави. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябвшае да бъде пренаписана.

Тези промени неизбежно ще доведат до кризи. Ние тепърва ще виждаме резултат от това, което сътвориха. И аз ще сезирам Конституционния съд по тези въпроси“, категоричен беше Радев.

По този въпрос вече се работи:

„Мога да кажа, че се работи много сериозно – не само в президентството. Вие виждате призива на изтъкнати конституционалисти за това какво стана и какво не трябваше да става и как да се поправи“.

Радев посочи, че няма намерение да налага вето на закона за бюджета, но ще следи дали ще се изпълни замисълът “в следващата година да започне подготовката за продажба на земи през 2025 г.”

„Призовавам управляващите, въпреки че загубиха 2 месеца с тази преграда, поне в оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане в Шенген.

Да напомня, че с много дипломация и усилия по време на служебните правителства успяхме да постигнем конкретен ангажимент за октомври. За съжаление този импулс не беше развит“, каза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts