| | | |

Спиртосаната Мара отново просъска, заплаши две държави

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отново просъска, като този път заплаши откровено Япония.

Евентуални действия на Япония с цел доставка на системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” за Украйна ще имат “най-сериозни последствия” за взаимоотношенията с Русия, заяви Захарова, цитирана от Ройтерс и БТА.

Агенцията напомня, че отношенията между Токио и Москва се влошиха рязко след руската инвазия в Украйна през февруари миналата година.

Япония се присъедини към западните си съюзници в налагането на икономически санкции на Кремъл.

“Не е изключено в процеса на предаването (от Япония на САЩ) на системите “Пейтриът” да бъде задействана вече отработената схема и това оборудване накрая да се окаже в Украйна.

Подобни японски действия ще бъдат възприети от нас като еднозначно враждебни и ще предизвикат най-сериозни последствия за Япония в контекста на двустранните ни отношения”, заяви Захарова, цитирана от ТАСС.

Повод е решението на Токио да разреши предаването на системите за ПВО на Вашингтон.

САЩ от своя страна приветстваха решението на Япония да им предаде системи “Пейтриът”.

Захарова заяви още, че Южна Корея не бива да се изненадва, ако Москва предприеме ответни действия след решението на Сеул да удължи санкционния списък за стоки, които не може да бъдат изнасяни от източноазиатската страна за Русия без специално разрешение.

Южна Корея обяви тази седмица, че ще добави в контролния си списък за Русия над 600 вида стоки, които евентуално биха могли да се използват за военни цели.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Similar Posts