| | |

ОФИЦИАЛНО: Ракетата в натовска Полша е руска. Ами сега?

“Получихме информация, че неидентифициран обект е бил засечен от радара близо до град Хрубешов”

Това написа днес в социалната мрежа “X” Кшищоф Коморски, губернатор на Люблинска област в Полша.

Малко по-късно, в 15:45 ч. българско време, Генералният щаб съобщи, че става дума за руска ракета.

“Всичко сочи, че руска ракета е навлязла в полското въздушно пространство. Имаме радарно, национално и съюзническо потвърждение за това”, заяви генерал Вислав Кукула пред Polsat News.

По негови думи ракетата не е паднала на територията на страната, а се е върнала в Украйна.

По-рано днес полски медии съобщиха, че неидентифициран въздушен обект от Украйна е навлязъл във въздушното пространство на Полша.

Това се е случило по време на най-мащабната руска нощна атака на украинска територия от началото на войната.

“Тази сутрин неидентифициран въздушен обект е влязъл във въздушното пространство на Република Полша откъм границата с Украйна и от момента, в който е пресякъл границата до изчезването на сигнала, той е бил наблюдаван от радарите на противовъздушната отбрана на страната”, посочи в изявление оперативното командване в социалната мрежа “X”

“В съответствие с приложимите процедури оперативният командир мобилизира наличните въоръжени сили и средства, с които разполага”, се казва още в изявлението.

Полша приведе в повишена готовност системите си за противовъздушна отбрана.

Това съобщи говорителят на Оперативното командване на полските въоръжени сили Яцек Горишевски и уточни, че издирването на обекта, пресякъл въздушната граница на страната, продължава.

Във връзка с инцидента министър-председателят Доналд Туск се срещна с ръководителите на армията и службите за сигурност около обяд местно време, предава “Ройтерс”.

Службите за сигурност, включително полицията и доброволческата армия, претърсват района, но все още няма яснота дали обектът е паднал на полска територия. За момента няма и данни за пострадали.

Заради случилото се Анджей Дуда свика спешно заседание на Бюрото за национална сигурност, съобщиха полски медии. На нея присъстваха военният министър и началникът на Генералния щаб.

Високопоставен полски генерал посочи, че ракетата е изминала около 24 мили (40 км) в полското въздушно пространство и е прекарала там три минути.

Припомняме, че през ноември 2022 г. заблудена украинска ракета порази полското село Водев в Южна Полша и уби двама души, а инцидентът породи опасения, че войната в Украйна може да се пренесе през границата.

По-рано тази година в гора близо до село Замошч, до северния град Бидгошч, отново бе открит военен обект, който по-късно бе идентифициран като руска ракета.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts