| | |

АПИ с важно предупреждение, засяга всички шофьори

Агенция “Пътна инфраструктура” предупреждава шофьорите за очакваното застудяване.

По-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета на западната част на страната дъждът ще преминава в сняг. В областите Добрич, Разград, Силистра и Шумен има условия за заледявания.

От АПИ призовават шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили.

Областните управления към пътната агенция следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми предприемат необходимите мерки.

Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания при падането на температурите.

С приоритет се следят автомагистралите, най-натоварените пътища и проходите, свързващи Северна и Южна България.

При необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за почистване.

При силен вятър, снегонавявания или слаба видимост трафикът ще се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и осигуряване безопасността на пътуването.

Ако е необходимо, е възможно в определени участъци временно да бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони, за да могат снегорините да почистват трасетата и да не се образуват задръствания и да се блокира трафикът.

От АПИ посочват, че шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

От пътната агенция обясняват още, че блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на специализираната техника.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts