| | | |

Рунд пореден: Малкото Мразче писна срещу конституционните промени, скочи да брани правомощията на Радев

Конституционният съд образува дело за промените в основния закон по искане на президента. Министър-председателят Николай Денков посочи, че Румен Радев е заинтересован от предвидените промени, а през последните две години е злоупотребявал с правомощията си.

Темата в ефира на Нова тв коментира политологът и секретар по юридическите въпроси на президента Слави Василев.

„Държавният глава счита, че правомощията, които касаят тази институция, далеч надхвърлят неговата персона”, отговори Василев на обвиненията, че Радев брани своите интереси, оспорвайки промените в Конституцията.

Вече до такава степен похищението от страна на управляващото мнозинство в парламента добива измерения, че то стига и до Конституцията“, каза Василев.

По думите му ролята на президента, като пазител на Конституцията, има правомощията да сезира КС и вече институцията ще реши.

“Служебните кабинети са предвидени да функционират като авариен режим. Той не се задейства по силата на желанието на президента, а защото парламентът се проваля.

С какво точно се подобрява функционирането на държавата и балансът на властите с това, че ще ограничат кой премиер да избере президентът. Това няма да промени нищо“, категоричен е Василев.

„Вероятно това би ограничило възможностите за негово влияние, но нека отворя скоба, че благодарение на кабинетът на Гълъб Донев, в момента влизаме в Шенген. Той подготви всички закони, за да може Нидерландия да си вдигне ветото от нас. Беше свършена страшно много работа за 10 месеца“, категоричен бе експертът.

Слави Василев все пак каза, че не всичко, което се предлага от управляващите е „кофти“. Според него идеята да има парламент по време на служебно правителство, е много хубаво.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts