| | | |

Денков потвърди: Асен Василев – вицепремиер, ген. Атанасов – шеф на НС, Никола Минчев -водач при евроизборите НА ЖИВО

Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси от граждани и журналисти във фейсбук днес. На 6 януари правителството навърши 7 месеца, откакто встъпи в длъжност.

Важно е всеки министър да бъде оценявам според работата, която е свършил. Събрал съм информация и имам представа кой и как се справя. Ще я споделя в следващите дни с Мария Габриел, а ако трябва и с политическите лидери.

Това, което е договорено още при състава на правителството е, че министри ще се сменят, само ако имаме съгласие с Мария Габриел. Много по-добре е министрите да останат на работа и за следващите 9 месеца.

Първият етап от преговорите е между нас с Мария Габриел, когато се уточним, тогава отиваме при партийните лидери, защото това трябва да се гласува и в пленарната зала, каза Денков.

Той увери, че промяна в договореното няма.

В началото ние предлагахме втори вицепремиер да е Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега го предлагат. Няма лошо Асен Василев да е втори вицепремиер, продължи Денков.

Ако искаме да има по-широка подкрепа за това правителство, трябва да минем през разговори с ДПС. Но няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС. Ако те са съгласни да подкрепят такова правителство, това е добре, каза Денков.

Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов има голям парламентарен опит. Идват и европейски избори, Никола Минчев е добър водач на такава листа.

Трябва да се обсъдят задачите, които имаме, защото ако той влезе в роля на председател на парламента, няма да може да влезе в друга, категоричен бе Денков.

Президентът атакува не толкова правосъдната система, а ограничаването на правата си в частта за служебното правителство. Тези промени бяха направени така, че да се избегне възможна злоупотреба и еднолично управление на президента.

Нормално е да ги атакува. Но е скандален начинът, по който го прави и езикът, който използва. Това е неприемливо за президент, който по конституция трябва да олицетворява единението на нацията.

Той се държи като опозиционен лидер. Ако иска да използва този език и атаки, нека да излезе и да направи партия, и с нея да спечели избори и да променя конституцията. Всичко друго не съответства на позицията, която той заема в момента, настоя Денков.

Президентът имаше възможноста със служебното правителство да вкара България в Шенген. Той трябва ясно да каже пред българския народ, че намаше как да бъдем приети без редовно правителство и парламент. Критиките му не са коректни“, отсече премиерът.

Сред ползите от присъединяването ни са, че няма да се чака на опашки, а и туристите ще са облекчени в придвижването си. За бизнеса е много важно да паднат и сухопътните граници.

Реалистично е да търсим решение за пълно присъединяване в края на 2024 г. и началото на следващата. Преговорите със сигурност ще започнат през настоящата година”, категоричен е премиерът.

Дезинформация, която плаши хората – така той окачестви информациите, че България се е съгласила да приеме хиляди бежанци срещу влизане във въздушен и воден Шенген.

“Ще създадем координационно звено към МС за борба с дезинформацията. Обсъжда се създаване на отделен закон или допълване на текстовете за Националната сигурност”, посочи Денков.

Еврозоната

“Единственото, което ни спира в момента, е по-високата инфлация. Тръгваме от по-ниски доходи. Срещнах се с президента на ЕЦБ, тя каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим.

С финансовия министър обсъждаме какви още мерки можем да предприемем за намаляване на инфлацията. Част от нея идва от по-високите доходи за последните години, но и заради наваксването и по-високия растеж на БВП- близо 2%”, обясни той.

По думите му повече експерти, отколкото политически лица са удачни за позиции в съдебната система.

“За конституционен съдия би бил подходящ не политически оцветен човек, който има богат опит в сферата. Не смятам за правилно ген. Атанасов да бъде кандидат, а по-скоро лице от юридическите среди”, заяви Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts