| | |

Тежка болест повалила министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Разкрита е мистерията около секретната хоспитализация на шефа на Пентагона Лойд Остин. Министърът на отбраната има рак на простатата и инфекция на пикочните пътища, твърдят лекари.

Неотдавнашната му секретна хоспитализация е била за операция. А по-късно и за лечение на инфекция на пикочните пътища, свързана с тази операция, съобщиха лекари.

70-годишният Остин е бил приет в Националния военномедицински център “Уолтър Рийд” на 22 декември. И е претърпял операция за лечение на рака.

Седмица по-късно Остин е получил инфекцията. В продължение на дни висшите служители на администрацията и отбраната не са били информирани за хоспитализацията му или за рака.

Началникът на канцеларията на Белия дом нареди на членовете на кабинета или на секретарите да уведомят кабинета му, ако не могат да изпълняват задълженията си.

Администрацията на Байдън, която се смути след като научи за изненадващото заболяване на Остин миналата седмица, започва преглед на политиката.

В меморандум до секретарите на кабинетите Джеф Зиенц им нарежда до петък да изпратят в Белия дом всички съществуващи процедури за делегиране на правомощия в случай на неработоспособност или загуба на комуникация.

Докато трае прегледът, той изисква от агенциите да уведомяват неговата служба и службата по въпросите на кабинета в Белия дом. Ако агенцията се изправи пред обстоятелство, при което ръководителят на кабинета не може да изпълнява задълженията си.

Президентът Джо Байдън и други висши служители не бяха информирани в продължение на дни, че Остин е хоспитализиран и е предал властта на своя заместник.

Говорител на Пентагона обвини за пропуска ключов служител, който е бил болен от грип.

“Агенциите трябва да гарантират, че делегациите се издават, когато член на кабинета пътува в райони с ограничен или никакъв достъп до комуникация, преминава през хоспитализация или медицинска процедура, изискваща обща анестезия, или при други обстоятелства, когато може да не е достъпен”, се посочва в бележката на Зиенц.

В нея се изисква също така агенциите да документират случаите на такова прехвърляне на правомощия. И лицето, изпълняващо длъжността, незабавно да установи контакт със съответните служители на Белия дом.

Копие от бележката е получено от Associated Press.

70-годишният Остин влезе в болница на 22 декември за процедура, която прессекретарят на Пентагона нарече “планова”. Но достатъчно сериозна, за да може Остин временно да прехвърли някои от правомощията си на своя заместник.

Без да уведоми него или други американски ръководители защо. Той се прибра у дома на следващия ден.

Той също така прехвърли част от правомощията си на заместник-министъра на отбраната Катлийн Хикс.

След като изпита силни болки и беше откаран с линейка в Националния военномедицински център “Уолтър Рийд”. И поставен в интензивно отделение на 1 януари.

Въпреки че Хикс не беше уведомена за причината в продължение на три дни. Белият дом е информиран, че Остин е в болница, едва на 4 януари. А обществеността и Конгресът научават за това едва ден по-късно.

Пентагонът обяви собствена вътрешна проверка и разшири кръга на ръководителите, които ще бъдат информирани за всяко делегиране на правомощия от страна на министъра на отбраната. За да се гарантира, че в бъдеще “правилно и своевременно са уведомени президентът и Белият дом.

И, ако е необходимо, Конгресът на Съединените щати и американската общественост”.

Занапред при всяко прехвърляне на правомощия ще бъдат уведомявани по-широк кръг служители. Включително главният юрисконсулт на Пентагона, председателят и заместник-председателят на Обединения комитет на началник-щабовете.

Както и бойните командири, министрите на службите, началниците на щабовете на службите. А също и Ситуационният център на Белия дом и висшият персонал на министъра и заместник-министъра на отбраната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts