| | | |

Политолог: Ако “Спаси София” се оттегли в опозиция, има кой да ги замести в СОС. Заради ината на Бонев…

Не съм изненадана от това, което се случва в СОС, защото разговорите не се водят както трябва. Някакви срещи някой организира, но не се случват по този начин нещата.

Това коментира пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, бивш общински съветник.

“Избирателите сме си казали волята и очакваме органът да заработи.

Отговорността е на най-голямата група – ПП-ДБ, “Спаси София“, да си намерят мнозинството. Кметът е от същата политическа формация, така че заедно с групата да си осигурят мнозинството”, препоръча на съветниците политологът.

Тя оцени като несериозни досегашните предложения за временен председател, на ротационен принцип и всякакви други варианти.

“Ние, избирателите, в Столична община очакваме мнозинство и затова трябва да се водят преговори”, категорична е Стефанова.

И обясни, че в СОС всеки е с пропорционална тежест, каквато избирателите са дали, така че трябва да се разпределят постовете, включително и в комисиите.

“Законът им казва – съветник може да бъде в три комисии и това е простата задача. Кметът е длъжен да предложи зам.-кметски позиции на останалите участници, с което да си осигурят мнозинство”, препоръча тя.

Вече е ясно за всички, че не се избира председател по две причини.

Първо, разговорите тръгнаха в грешна посока.

И второ, на практика Борис Бонев се инати – “ГЕРБ няма да бъде допуснат”.

Не се разбират в СОС, защото на национално равнище те натрупват опит – ПП – ДБ. Те видяха, че макар със скърцане със зъби, постигат договорки и се върви напред.

А “Спаси София” я няма на национално равнище и Борис Бонев е в София, това е”, изтъкна причините за патовата ситуация в СОС политологът.

Проф. Стефанова е убедена, че ако “Спаси София” с осем съветници изпълни заканите си и се оттегли от софийската коалиция с ПП-ДБ, няма да е фатално.

“Ако решат да го правят, да се обявят в опозиция, веднага ще се намери начин да бъдат заменени. Не са възможни нови избори, не тече никакъв срок от 3 месеца и няма кой да сезира ОИК”, категорична е проф. Стефанова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БНР

Similar Posts