| | |

Чака ли ни студена зима? Катар спря корабите с газ за Европа

Катар спря танкерите си с втечнен природен газ през протока Баб ел-Мандеб, след като водените от САЩ въздушни удари срещу цели на хутите в Йемен повишиха рисковете за жизненоважния воден път, съобщи Блумбърг.

Най-малко пет кораба за втечнен природен газ, експлоатирани от Катар, които се насочваха към протока в южния край на Червено море, бяха спрени от петък насам, според данни за проследяване на кораби, събрани от агенцията.

Три танкера са спрели край бреговете на Оман, единият е в Червено море, а другият е в Средиземно море близо до Суецкия канал.

Комбинираните военни сили – включващи военноморските сили на САЩ и Обединеното кралство – посъветваха търговското корабоплаване да стои далеч от опасната зона в южната част на Червено море след въздушните удари срещу подкрепяната от Иран въоръжена група.

Най-малко трима големи оператори на петролни танкери казаха, че ще избягват района.

Хутите не са атакували кораби, превозващи газ, откакто започнаха да нападат кораби в средата на ноември, но нежеланието на Катар да премине през протока подчертава рязкото увеличение на рисковете след водените от САЩ удари.

Държавата от Персийския залив, която е един от най-големите износители на втечнен природен газ в света, беше сред малцината доставчици на газ, които през последните седмици продължаваха да използват Червено море, за да изпращат гориво до Европа.

Вторият доставчик за Европа Катар е най-големият доставчик на втечнен природен газ за Европа след САЩ и обикновено изпраща доставките си по този воден път, като се има предвид, че алтернативата е много по-дългия маршрут около южния край на Африка.

Катарският газ съставлява около 13% от потреблението в Западна Европа през миналата година. Повишените рискове могат да забавят доставките на гориво за отопление и електроцентрали за Европа, но е малко вероятно да доведе до недостиг в близко бъдеще.

Регионът е добре запасен, докато промишленото търсене остава слабо, а зимата досега беше относително мека. Засега европейските цени на газа са на най-ниското си ниво от август.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts