| | | |

Голяма опасност в социалните мрежи, стотици българи изгоряха

Стотици измамени с фалшив клип, в който се обещава ежемесечен доход срещу инвестиции в голяма петролна компания.

В ГДБОП всяка седмица жалби подават по няколко жертви на измамата. Във фалшивите клипове, с които измамниците привличат хората, се използват лицата на държавници, политици, известни спортисти и журналисти.

Социалната мрежа, където хората прекарват все повече време, се оказва и най-доброто място, където измамниците оплитат жертвите в своите мрежи.

През последните седмици реклама с фалшив сайт на БНТ предлагаше инвестиция в известна петролна компания.

След като обществената телевизия докладва фалшивата публикация тя беше свалена, но се появи нова – този път фалшиво видео, което се представя като репортаж на друга телевизия.

“Почти всяка седмица имаме жертва на инвестиционна измама. Явяват се при нас граждани напрактика от цяла България, които казват, че самата измама е започнала преди 7-8 месеца.

Разглеждали в някоя социална мрежа съдържание и са видели реклама на сайт. Последвали са линка, прочели са на сайта колко е доходоносно това нещо, видяли са дийп фейк видео.

Огромна част от нашите жертви са оставили имената и телефона си. В последствие, както казвате и вие, са получили обаждане от колцентър.

Пак им е обяснено как точно тойзи сайт, точно тази платформа като инвестират техните пари, ще ги утрои тези пари”, заяви Владимир Димитров, директор на дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП, пред БНТ.

“Самата дейност е организирана от престъпни групи, но на практика самата измама се извършва от служителите на колцентровете. Малка част от тези служители, които знаят какво извършват и са специализиране в това нещо.

Терминът за тези служители е ритейшън агенти, които знаят как да се сближат психологически с жертвата. Ако жертвата се опита да изтегли част от своята т. н. “печалба” му се искат още пари под претекст, че например Швейцарската банкова асоциация иска някаква такса”, обясни още Димитров.

В един момент се оказва, че няма нито печалба, нито парите, които уж сте “инвестирали”. А банковата сметка, на която сте превеждали различни суми е закрита.

Така се оказва, че от лъжливия клип с президента, бизнесмен, известен спортист или журналист – излъганите сте вие.

“Когато видят подобен клип е необходимо да го докладват на самата социална мрежа, а също и да ни уведомят нас. Ние много често извършваме мониторинг на социални мрежи и на други интернет платформи и когато видим подобно съдържание го премахваме”, каза още директорът на дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Колцентровете, които извършват измами в България най-често са разположение в Молдова и Беларус, а парите отиват към престъпни групи в Северна Африка.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts