| | | |

Денков се съгласи с Пеевски: “Възраждане” не трябва да води комисията за службите

Министър-председателят Николай Денков споделя позицията на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, че не е редно представител на проруската партия “Възраждане” да оглавява парламентарната комисията за контрол на службите за сигурност.

“Системно виждаме позиции на “Възраждане”, които са антиевропейски, доста често несъответстват на интереси на държава, която ни е обявила за вражеска”, каза Денков пред журналисти, цитиран от БТА.

Добави, че има притеснения за това, че “Възраждане” поема парламентарната комисията за контрол над службите, но и че това е въпрос, който парламентът трябва да реши.

Според правилника на парламента при всяка нова сесия тази комисия сменя председателя си, като политическите сили се редуват според числеността си и този месец дойде ред да я оглави формацията на Костадин Костадинов да я оглави.

На първото пленарно заседание през новата сесия председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) съобщи, че председателството ѝ ще бъде поето от депутата от групата Николай Дренчев, призовавал в миналото руския президент Владимир Путин да направи блицкриг в Украйна.

Срещу .ротацията първо се обяви ДПС като председателят на парламентарната група Делян Пеевски настоя спшно да се промени парламентарният правилник.

Едновременно с това Денков се изказа критично към законопроекта на ДПС, който под претекст да бъдат ограничени инвестициите от Русия, въвежда, според юристи, въвежда режим, близък до лицензионния, за всяка небългарска инвестиция.

В интервю за радио “Дарик” Денков каза, че в Европа контролът на токсичните инвестиции се отнася до големи вложения в критични за националната сигурност сектори.

“Не знам как стана, но се появи проект на закон, в който тази идея е изкривена. Прагът беше свален до много ниски стойности и не е подчертано, че става дума за критична инфраструктура. Няма как да бъде приет по начина, по който беше представен в последните дни, това би било вредно”, каза премиерът.

Той изрази надежда, че след крачката встрани “ще се върнем в правия път”.

Вицепремиерът Габриел го подкрепи като добави, че процедурите трябва да са по-бързи, а административната тежест – по-малко.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts