| | | |

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха промени в правилника на парламента

Промени в правилника за работа на парламента внесоха лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов.

В комисията за контрол над службите вече ще се спазва съотношението на големината на парламентарните групи, т.е партиите с повече депутати ще имат и мнозинство в нея.

Такава е практиката с всички останали комисии освен конституционната. Досега изключението важеше и за комисията за контрол над службите.

Другата промяна е, че от правилника отпада възможността председателят на комисията да се върти на ротационен принцип измежду всички партии за по една сесия.

До там се стигна след като миналата седмица я оглави Николай Дренчев от “Възраждане”.

Това обаче вбеси Делян Пеевски и той предупреди, че националната сигурност е в опасност. Именно това стана и повод за промяна в правилника.

“Настоящата уредба за начина на сформиране и избиране на ръководство на комисията за контрол над службите за сигурност, а именно численост на паритетен принцип и редуване на председателството от парламентарните групи, я прави неефективна и неработеща”, пишат вносителите в мотивите си.

“Комисията не провежда редовно своите заседания, не разглежда и не внася доклади по отчети и законопроекти,

а много често е умишлено бойкотирана от определени парламентарни групи с цел невъзможност да се събере кворум и да се проведе заседание по важни и актуални теми”, аргументират се още четиримата лидери.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts