| | | |

Четирима румънци, пътували до Занзибар, са тежко болни от малария

Четири случая на тежка малария са установени в Румъния при лица, които са пътували неотдавна до Занзибар.

Единият от заболелите е в тежко състояние и е лекуван в интензивно отделение, съобщава телевизия Диджи 24, като се позовава на мениджъра на болница „Виктор Бабеш“ в Букурещ.

Двама от пациентите са изписани, а двама остават в болница, като единият е в тежко състояние в интензивно отделение, съобщи днес Симин Флореску, мениджър на болницата „Виктор Бабеш“.

Флореску отбеляза, че случаите на малария, внесени в Румъния от Занзибар, са редки.

Той обърна внимание на ролята на профилактиката и коментира, че в това отношение туристите са получили противоречива информация от агенцията, с която са пътували.

Наред с това, по думите на мениджъра на болницата, след появата на симптомите на болестта те са се забавили с търсенето на медицинска помощ.

„Препоръчвам на всички, които пътуват, да потърсят съвет от лекар инфекционист или епидемиолог. В противен случай се озоваваме в ситуация, при която хората не са правилно информирани и се връщат болни“, каза Симин Фролеску.

По думите му в Румъния не се срещат често случаи на малария, което води до късно разпознаване на симптомите и късно поставяне на диагноза, а при тази болест от ключово значение е предприемането на лечение още в първите дни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts