| | | |

Министър Богданов се закани на мобилните оператори и обеща…

Ако няма аргументи защо българските граждани трябва да плащат повече, ще използваме всички механизми на държавата, за да предотвратим нерегламентирано увеличение на таксите.

Това каза по бТВ министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по повод индексацията на цените на мобилните оператори.

Ще има среща между Министерството на икономиката и мобилните оператори, обяви министърът и уточни, че първата среща ще се състои още другата седмица.

Богдан Богданов обясни, че от икономическото министерство искат да разберат аргументите за повишаването на цените за мобилните услуги, както и да видят финансовите резултати, печалбите и оперативните разходи на мобилните оператори.

„Много ясно трябва да се обясни защо българските граждани трябва да плащат повече“, коментира министърът.

Важно беше да направим така, че доходът на българина да расте. По думите му конкуренцията е това, което може да регулира пазара.

Той коментира и цената на горивата:

“Виждаме какво се случва в Червено море, нормално е в такива сътресения да има проблеми. Горивата са борсов продукт и ние се влияем от световните пазари.”

Таван на цените на горивата не е обсъждан в България. Ние имаме едни от най-ниските цени, каза министър Богданов.

Повод за изказването му е отпадането на дерагацията от 1 март за суров руски петрол. По данни на КНСБ за последните три месеца бензинът е поевтинял с 18 стотинки на литър или с над 6%.

По думите му горивата на цените в България са на добри цени. Цените на петрола падат в последните месеци, каза той.

Няма нужда да плашим хората, че цените ще се повишат. В момента няма индикация за това, заяви Богданов.

Икономиката на България се развива добре, заяви той. Основни пазари в Европа са в рецесия. Ние имаме рекорден ръст в покупката на жилища, каза икономическият министър.

Ние трябва да сме в еврозоната и това е ключов приоритет, посочи още той. Борим се с инфлацията, каза Богданов.

Нямаме индикации, че цените ще се повишат, категоричен е икономическият министър.

Рафинерията „Лукойл“ започна да си плаща вноските, които са предвидени по закон, каза Богданов.

Той коментира и данните от последното изследване на КНСБ, според които живее добре едно тричленно семейство, са необходими близо 2600 лева.

„Доходите на хората изпреварват ръста на цените. Виждаме, че в периоди с висока инфлация 2022-2023 г. повлия пряко на покупателната способност на българите. Последните години ние сме първи по ръст на доходите“, каза Богданов.

„Освен финансовите мерки, които се предвиждат за най-уязвимите от обществото и се подпомагат от Министерството на труда и социалната политика, пуснахме и една инициатива, която е насочена точно към най-уязвимата група от хора. Това е „Достъпно за вас“.

Започнахме с три компании, които се включиха и 200 обекта в страната, само за първия месец те станаха над 450 обекта“, обясни Богданов.

„Ние трябва да мислим как можем голяма част от това, което ни е необходимо да си го произвеждаме, защото когато едни продукти са основно внос в България – плодове и зеленчуци, всички фактори като инфлация, транспортни разходи и оперативни разходи пряко влияят на цените у нас“, добави той.

Според него с тази инициатива е стимулирана конкуренцията.

„Икономиката на България се развива добре, тя продължава да расте за разлика от Германия, която е в рецесия. Доходите на хората растат“, каза Богданов.

Попитан дали ще остане министър след ротацията, Богданов каза, че важният въпрос сега е да свършат работата, за която са назначени.

„Ротацията е технически елемент, който обаче не трябва да е основата на нашата дискусия за бъдещето на България“, смята той.

Богданов уточни, че още не са започнали разговори с него дали ще остане в следващия кабинет.

В момента, както споделиха премиерът и вицепремиерът, има разговори на ниво Министерски съвет между двамата и с партийните групи, оценява се работата на всеки един от нас, посочи министърът.

Той изрази надежда при разговорите с него да бъдат поставени и обсъдени приоритетите и целите на Министерството на икономиката, които, ако бъдат подкрепени, да бъдат изпълнени от текущия или бъдещия състав на ведомството.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts