| | |

Радев започна да претендира, че стои на пиедестал, представяйки се за монарх и стоящ над българското общество. Легитимира хора, които нямат качества

Бившият финансов министър Владислав Горанов отправи нападки към президента Румен Радев.

Това стана в по БТВ

Това е човекът, който размаха юмрук през 2020 г. и разруши едно работещо управление, без да знае какво следва на другия ден. Той се оказа най-успешната сурогатна политическа майка в българския политически живот.

снимка: Архив

“Ние сме в ясни отношения с президента Радев още от първия момент, в който той оглави президентството. Той възприе една роля на президент, която никой не може да му оспори, защото Конституцията не е оградила ясно периметъра на президентските възможности.

Да, той има своето място в българския политически живот, но това, че още в първите си дни на президент му се наложи да управлява през служебен кабинет, обърка представите му.

Той започна да претендира, че стои на пиедестал, представяйки се за монарх, и стоящ над българското общество.

Ако иска да влезе в политиката ще трябва да слезе и да си изцапа обувките.

Всеки момент, в който той не е в изпълнителната власт той започва да агресира към нея, да критикува партиите, взимайки политически позиции, които не са сякаш описани във функцията на президента от една страна.

От друга страна в момента, в който някой от действащите политици се опита да води разговор с него като с равен, той започва да претендира, че стои на амвона на независимия аналого-монарх, бидейки избран от всички български граждани с мнозинство, и не е на неговото ниво“, смята Горанов.

“Всъщност, това, което постигна Певевски при този конфликт с него, не е нито повече, нито по-малко да напомни, че Румен Радев е отскоро в българската политика и със сигурност не може да претендира за тази девственост, която се полага на монарсите, които са по божията воля.

Моето разочарование, е, че Радев с избора си и с желанието си да създава политически проекти легитимира хора, които нямат тези качества, и наруши до голяма степен за дълго време баланса в политическата система на страната.

Ще ви кажа три имена – Кирил Петков, Асен Василев, а защо не и най-първия му министър-председател.

Аз смятам, че те нямаха готовност и всъщност той ги нарече шарлатани, не аз”, завърши бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ.

Така бившият министър на финансите Владислав Горанов коментира евентуалния политически проект на президента Румен Радев.

“Неминуемо ще станем членове на еврозоната, когато изпълним всички условия. Допусната от нас грешка е провежданата от нас фискална политика.

Когато увеличаваш два пъти за много кратък период пенсиите или заплатите в публичния сектор, неминуемо води до инфлация. Тя остана при нас по-дълго заради вътрешни фактори”, каза Горанов.

Инфлацията намалява, но остава по-висока от тази в еврозоната. За декември ние сме близо два пъти с по-висока инфлация, допълни той.

По отношение на фикса засега нещата изглеждат в рамките. Но има риск от повишаване.

Да се поддържат големи дефицити заради по-високите разходи в икономиката водят до утаяване на един огромен ресурс и са катализатор за инфлацията, обобщи бившият финансов министър.

Месецът, в който ЕЦБ ще даде оценка дали сме готови да се присъединим в еврозоната.

По-вероятно е отговорът да бъде не, заради инфлацията. Аз продължавам да смятам, че управляващите не са убедени от ползата в еврото. Нито един инструмент не го подчиниха на тази цел.

Когато Асен Василев пипне публичните финанси, той действа проинфлационно и ни отдалечава от еврозоната“, смята Владислав Горанов.

По думите му събираемостта не е добра, защото е по-ниска от заложената.

„На мен ми се иска Асен Василев да е прав и на 1-ви януари 2025 г. да сме в еврозоната. Можем да поискаме извънреден конвергентен доклад за еврозоната, когато сме изпълнили условията.

Експерти смятат, че най-реалистично е това да стане през есента на 2024 г. Аз не съм такъв оптимист”, призна той.

„Може да се наложи парламентът пак да пази фиска от финансовия министър”, допусна Горанов.

„Премахването на таксите на студентите не е добра стъпка. Това са дребни средства, равняващи се на една средна сметка в кръчма в Студентски град“, даде пример финансистът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts