| | | |

ШОК! Доналд Тръмп зове Русия да нападне държави на НАТО ВИДЕО

Надявайки се на втори президентски мандат като най-вероятен кандидат на републиканците през 2024 г., Доналд Тръмп заяви, че ще окуражи Русия да атакува всеки един от съюзниците на НАТО, за които той прецени, че не са изпълнили финансовите си задължения.

Изказването бе направено в събота, 10 февруари, по време на кампанията на Тръмп в Южна Каролина, пише “The Guardian”.

От Белия дом моментално реагираха и нарекоха думите на Тръмп “шокиращи и необмислени”.

Какво точно каза Тръмп?

В изказването си Доналд Тръмп говори за своите съмнения относно подкрепата за Украйна след старта на войната през февруари 2022 г.

Съмнения борещият се за втори президентски мандат Тръмп изказа и относно съществуването на НАТО, преразказвайки свой разговор с висш служител на организацията, в който американецът заявил, че ако отново оглави САЩ, страната му няма да подкрепи друга държава, която има провинения.

“Един от президентите на голяма страна се изправи и каза: “Е, сър, ако не платим, а Русия ни нападне, ще ни защитите ли?”, разказва Тръмп и добавя, че е отговорил:

“Не сте платили, нарушители ли сте? Не, няма да ви защитя. Даже ще ги насърча да предприемат тези действия, които са решили. Трябва да платите. Трябва да си платите сметката.”

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс, запитан за въпросните изказвания на Доналд Тръмп, каза:

“Да окуражаваш инвазия спрямо най-близките ни съюзници от режими на убийци е шокиращо и необмислено и застрашава националната сигурност на САЩ, глобалната стабилност и икономиката ни.”

НАТО след 2014 г.

През 2014 г., след анексирането на Крим от Русия, страните в НАТО се съгласиха да спрат съкращенията на разходите, които направиха след Студената война, и да преминат към изразходване на 2% от техния БВП за отбрана до 2024 г.

По време на кампанията си през 2016 г. Тръмп разтревожи западните съюзници, като предупреди, че Съединените щати под негово ръководство може да се откажат от ангажиментите си по договора за НАТО и да защитят само страни, които изпълняват целта на алианса от 2%.

През 2022 г. НАТО съобщи, че седем от сегашните 31 държави членки изпълняват това задължение – в сравнение с три през 2014 г.

Нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. стимулира допълнителни военни разходи от някои членове на НАТО.

Реакции на думите на Доналд Тръмп

Коментарите на Тръмп идват на фона на все по-големите усилия на Украйна да се противопостави на Русия. Републиканците в Конгреса пък стават все по-скептични относно предоставянето на допълнителна помощ на страната, докато тя се бори със слаба контраофанзива и недостиг на оръжия.

Забележките на Тръмп в събота бързо предизвикаха тревога сред много политически експерти в САЩ.

“Звучи така, сякаш Тръмп по някакъв начин насърчава Русия да атакува нашите съюзници в НАТО”, каза Дейвид Корн – анализатор на MSNBC и шеф на бюрото на “Mother Jones” във Вашингтон – в X.

Междувременно консервативният политически коментатор Алиса Фара Грифин каза, че коментарите на Тръмп са “музика” за ушите на руския лидер Владимир Путин, който е издирван от Международния съд в Хага за систематично отвличане на украински деца.

Тръмп и миграционната криза

В събота Тръмп също отпразнува скорошния крах на законодателството на Конгреса, целящо да се справи с миграционната криза на границата между САЩ и Мексико.

Законодателството беше подкрепено от действащия президент на Демократическата партия Джо Байдън и Тръмп обеща, че, ако бъде избран отново, ще извърши “мащабна операция по депортиране” в първия си ден обратно в Овалния кабинет.

Тръмп се представя силно в проучванията на общественото мнение срещу Байдън, който го победи на изборите през 2020 г.

Припомняме, че той се бори с повече от 90 наказателни обвинения. Обвиненията, съдържащи се в четири отделни обвинителни акта в различни юрисдикции, твърдят,

че той се е опитал да фалшифицира резултата от изборите, които е загубил, незаконно е запазил правителствени тайни след края на мандата си и е направил незаконни тайни плащания на порно актьор, който твърди, че е имал сексуални отношения с Тръмп.

По всички обвинения той пледира невинен

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив
Видео: NOELREPORTS

Similar Posts