| | |

Полиция варди зорко трупа на Навални, по тялото му имало…

Тялото на Алексей Навални се охранява от полицията, по него има синини, вероятно получени при конвулсии и реанимация, а на лекарите не е позволено да извършат аутопсия.

Тялото на Алексей Навални се намира в моргата на болницата в Салехард, провинция Ямало-Ненетия, където се намира и лагерът, в който е починал руският дисидент.

Според тях към събота все още не е била извършена аутопсия, въпреки че властите продължават да не позволяват на семейството да види или вземе тялото на Навални.

Първоначално тялото на Навални е било пренесено в град Лабитнанги, на 36 км от наказателната колония, в която е починал, в село Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг в Северна Русия.

В петък тялото му е било прехвърлено в Регионалната болница в Салехард.

“Обикновено телата на хора, които умират в затвора, се носят директно в Службата за съдебна медицина на улица “Глазкова”, но в този случай по някаква причина тялото на Навални е отнесено в клиничната болница”, е заявил фелдшер от службата за бърза помощ в Салехард.

“Взеха го в моргата, внесоха го вътре и след това поставиха двама полицаи пред вратата. Можеше и да сложат табела с надпис “тук се случва нещо мистериозно!”.

Разбира се, всички искаха да разберат какво се е случило, за какво е цялата тази тайнственост и дали не се опитват да скрият нещо сериозно“, е заявил той.

По-късно е станало ясно, че тялото, докарано в моргата, е на Алексей Навални и че смъртта му “не е от криминално естество” – термин, който се използва, за да се изключи убийство с огнестрелно оръжие, според източника, който също така е посочил, че на лекарите е било забранено да извършат аутопсия.

“На този етап мненията се разделят”, е заявил още фелдшерът.

“Някои казват, че от Москва е дошла заповед да се изчака пристигането на специалисти от столицата, а други твърдят, че самите лекари в болницата са отказали да направят аутопсия.

Случаят е политически и не е ясно как ще се развие. А ако извършиш аутопсия и получиш директна заповед да промениш резултата, не можеш да се измъкнеш от нея. А и можеш да бъдеш изкаран виновен… Но ако не е имало аутопсия, те няма кого да питат”.

Медикът е заявил също така, че са му казали, че по тялото на Навални има следи от синини, и въпреки че синините не изглеждат да са от побой,

Навални трябва да е бил все още жив, за да се появят, добавя той.

“Като опитен фелдшер мога да кажа, че нараняванията, описани от тези, които са ги видели, изглежда са от конвулсии. …

Ако човек има конвулсии и другите се опитват да го държат на земята, но конвулсиите са много силни, тогава се появяват синини. Те също така заявиха, че той е имал синина на гърдите – такава, каквато се получава при непряк сърдечен масаж”, е разказал още той.

“Така че са се опитали да го реанимират и той вероятно е починал от спиране на сърцето. Но никой не споменава нищо за причините, поради които е получил сърдечен арест”, е допълнил парамедикът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts