| | | |

ШОКИРАЩО! Затворник от колонията „Полярен вълк“: Навални е починал много по-рано! Смъртта му е била подготвена, организирана и следователно новините за тази смърт са били подготвени предварително

Дисидентът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви руската Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Това стана ясно от статия на вестник “Новая газета”, която се позовава на затворник от колонията ИК-3 „Полярен вълк“, пожелал анонимност.

Ето пълния текст на статията на „Новая газета“:

„Вече има известни проблеми в комуникацията с наказателна колония № 3 в Ямал (“Ямска тройка” или “Тройка”, медиите наричат колонията “Полярен вълк”), пише “Нова-Европа”.

Това се дължало на отдалечеността на наказателната колония от гъсто населените райони и на специалния режим на задържане.

В деня на смъртта на Алексей Навални неофициалното общуване с ИК-3, т.е. без контрол от страна на Федералната служба за изпълнение на наказанията, стана още по-трудно.

Но редакцията успя да се свърже с един от затворниците и той разказа, че “още вечерта на 15 февруари в затвора е започнала неразбираема суматоха”.

-Всичко започна с това, че вечерната проверка, която се извършва от 20:00 до 20:30 ч., беше значително ускорена – разказа пред „Нова-Европа“ затворник от Центъра за изпълнение на наказанията-3. – Това често се случва в навечерието на празници, когато надзирателите бързат към масата, но вчера не е имало празник.

Тогава ни затвориха в бараките, предупредиха ни да не извършваме никакви движения между бараките и засилиха охраната. Така че беше невъзможно да се излезе навън.

Късно вечерта и през нощта три пъти чух някакви коли да навлизат на територията на зоната, но не можех да видя през прозореца.

Според затворника сутринта на 16 февруари започнала с пълно “претърсване” на бараките.

Служителите на колонията са конфискували няколко мобилни телефона, карти и дори бойлери, чието използване преди това е било пренебрегнато.

От фразите на надзирателите затворниците заключили, че в колонията се очаква проверка.

-Обикновено както администрацията, така и затворниците научават за подобни проверки не ден-два преди пристигането им, а около месец по-рано – казва източникът на “Нова-Европа” – и се подготвят за тях предварително.

Защото нито затворниците, нито надзирателите (охранителите) имат нужда от излишни грешки, които могат да бъдат открити от инспекторите. И тогава бах, изведнъж, и комисията пристига! Явно нещо трябва да се е случило!

Според затворника за смъртта на Алексей Навални в колонията е станало известно около 10 ч. сутринта (08:00 ч. московско време).

-ЕПКТ (помещение от типа на единична килия, което често служи за наказателна изолация или ШИЗО в наказателните колонии; в ИК-3 ЕПКТ има 50 легла), където е бил настанен, се намира далеч от бараките, но ако там дойдеше линейка, тя щеше да се вижда”, казва затворникът. –

Сутринта на 16-ти в колонията не е имало линейки, те се появяват едва след като става ясно, че Навални вече е мъртъв. Така че мисля, че Навални е починал много по-рано от времето, което е било обявено.

Най-вероятно още снощи. В противен случай защо беше необходимо да ни затворят плътно в бараките, а на сутринта да направят обиск в бараките?

В същото време събеседникът на “Нова-Европа” смята, че смъртта на Навални е била изненада за властите в колонията.

-Още от сутринта както “майсторът” (началник на колонията), така и “братовчедът” (началник на оперативната секция на колонията) (ръководител на оперативната секция на колонията) се разхождат като празен чувал над главите си, – казва затворникът.

– Следобед, около три часа (13:00 ч. московско време), в администрацията влезли няколко коли наведнъж. Една от “Сова” (ИК-18, “Полярна сова” – колония за доживотни затворници), още няколко, очевидно, от Лабитнанги (най-близкия град до селището Харп, на около 35 км) и една определено от Салехард (на около 70 км от Харп).

Мисля, че те са разработвали обща позиция пред комисията от Москва.

Затворник от наказателна колония № 3 разказва пред „Нова Европа“ за условията, в които е задържан Алексей Навални.

Затворниците са научили за пристигането на комисия от централното управление на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) в ИК-3 приблизително по същото време, когато е настъпила смъртта на Навални.

Според затворниците това е още едно доказателство, че политическият затворник си е отишъл много по-рано от обявеното.

Все пак в колонията са сигурни, че нито “господарят на Калин” (началникът на ИК-3, полковникът от вътрешната служба Вадим Калинин), нито неговите подчинени имат нещо общо със смъртта на Навални.

Въпреки че не отхвърлят напълно предположението, че ръководството на колонията е трябвало да изпълни заповед, която не е искало да изпълни.

„Точното време на смъртта се определя от първоначалния преглед”, коментира патологът Ирина Ситнова пред „Нова Европа“.

„Според телесната температура, ригор мортис и съдържанието на вътрешните органи. Тъй като роднините се съмняват в причината за смъртта, посочена от властите, те ще настояват за независима експертиза, която с 99-процентна вероятност ще може да установи причината за смъртта.

Ако Навални наистина е починал от тромбоемболия, както твърдят властите, аутопсията ще покаже ясно това, а втората експертиза ще може да го потвърди.

„Откъсналият се кръвен съсирек“ вече е истински бич, с повече смъртни случаи от СПИН и рак, взети заедно.

Ако кръвен съсирек запуши белодробната артерия, смъртта настъпва за секунди. Дотогава човек може дори да не осъзнава, че му остават само минути живот.

Точното време на смъртта обаче най-вероятно няма да бъде установено при повторното изследване.

Както обясни пред „Нова-Европа“ съдебният експерт Игор С. (фамилията му е на разположение в редакцията), точното време на смъртта е необходимо, за да се установи не само причината за смъртта, но и да се реконструират събитията, предшествали прекратяването на жизнената дейност.

Кръвният съсирек би могъл да се откъсне от само себе си или да е причинен от механично въздействие.

Например Навални може да е бил ударен по крака, където съсирекът е зреел, от което се е откъснал от вената и е тръгнал да се “разхожда” из тялото.

И точно такава информация получават експертите по време на първата аутопсия.

„След първата аутопсия вътрешните органи ще са в такова състояние, че няма да кажат много на експертите“, казва съдебният лекар.

„Това означава, че има голяма вероятност последните часове от живота на Алексей Навални да останат загадка за близките му и за обществеността. Освен ако роднините не гарантират, че първата аутопсия ще бъде извършена с участието на независими експерти, които няма да допуснат в документите да бъдат включени факти, които не отговарят на действителността.

В противен случай ще бъде невъзможно да се оспори времето на смъртта, което означава, че ще бъде трудно да се възстановят събитията, които са предшествали тази смърт“, се казва в статията на „Новая газета“.

Междувременно в ефира на канал “FreeДом” социологът и журналист Игор Яковенко изрази мнение, че смъртта на руския опозиционер Алексей Навални е планирано и внимателно подготвено по заповед лично на Владимир Путин.

По думите на Яковенко има две версии за кончината на опозиционера. Убивали са го бавно, чрез мъчения, в колонията или просто е бил елиминиран физически.

“Навални беше личен враг на Путин и целта на Путин беше да убие Навални. Той се опита да направи това през 2020 г., когато Навални оцеля по чудо след отравяне.

И след това целенасочено го изпрати в най-адската колония на територията на Руската федерация…”, заяви експертът.

По думите му, това е направено нарочно, за да може разследването на убийството му да се затрудни значително.

Яковенко добавя, че клони към втората версия. Според него, Навални просто е бил елиминиран, без да се чака да умре от мъчения, тъй като е издържал много дълго време.

“Доказателство за тази втора версия е излъчването от съдебната зала, което се състоя предния ден. Като цяло Навални, въпреки всички мъчителни условия, беше доста дееспособен.

Гласът му беше бодър и се шегуваше по характерния си начин. И беше невъзможно да си представим, че този човек ще умре след по-малко от ден.

Затова смятам, че все пак, не са дочакали смъртта му от мъчения и са го убили с насилствени методи”, убеден е журналистът.

Той смята, че смъртта на Навални е била подготвена, организирана и следователно новините за тази смърт са били подготвени предварително.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts