| | |

Извънредно положение в Хага, подивели мигранти рушат, палят, бият наред СНИМКИ

Ожесточени сблъсъци между две групи еритрейци, по време на които участниците хвърляха камъни, подпалиха полицейски коли и други превозни средства и сериозно повредиха сграда, избухнаха снощи в Хага, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

Кадри с насилието бяха излъчени по телевизията. На място пристигна полиция за борба с безредиците, която е използвала сълзотворен газ срещу извършителите.

снимка: Фейсбук

Кметът обяви извънредно положение на мястото на безредиците, което даде на полицията по-широки правомощия.

Броят на ранените или арестуваните първоначално не беше ясен, каза полицията. Не беше известно също какво точно е предизвикало сблъсъка.

снимка: Фейсбук

В последно време на срещи на еритрейци в Германия и в други страни, избухваше насилие, тъй като има противопоставяне между поддръжници и противници на диктаторското правителство в страната в Африканския рог.

Миналото лято 26 полицаи бяха ранени по време на безредици на Еритрейски фестивал в Гисен близо до германския град Франкфурт.

снимка: Фейсбук

Само няколко седмици по-късно 50 души бяха ранени на фестивал, организиран от еритрейци в шведската столица Стокхолм. В Тел Авив десетки хора бяха ранени през септември, когато протест на опоненти на еритрейското правителство срещу събитие в посолството на страната прерасна в насилие.

Еритрея, с население от около 3 милиона души, се намира в североизточна Африка, има излаз на Червено море и е до голяма степен изолирана в международен план.

Президентът Исаяс Афеверки управлява откакто страната получи независимост преди около 30 години. Политическите партии са забранени, а свободата на изразяване и печат са силно ограничени.

Няма нито парламент, нито независим съд или граждански организации.Коментар за ситуацията направи и анализаторът Георги Харизанов.

Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

снимка: Архив

Снощи шенгенска Хага в шенгенска Нидерландия на великото рюте беше културно обогатена от хиляди еритрейски емигранти, биещи се помежду си.

Изпочупена е сградата на операта, запалени и изгорели са няколко полицейски автомобила и превозни средства на градския транспорт.

Вандализирани са десетки лични автомобили на жители на Хага, магазини, външни щандове и други малки бизнеси.

Ситуацията е довела до въвеждането от кмета на Хага на Ниво 2 регионална криза с единен щаб за ръководене на действията на силите за опазване на реда. Засега няма данни за арестувани.

В съседна шенгенска Швеция отново две групи от по над 1000 еритрейци се сбиха на фестивал през август, завършил със 100 задържани и над 50 ранени.

С нетърпение очаквам следващите коментари, идващи от някой неизбиран от никого брюкселски плужек, на тема опазване на границите и що е то сигурна и правова държава.

Защото ние сме точно такава.

А наркоНидерландия на рютето – не.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки: Фейсбук Георги Харизанов

Similar Posts