| | | |

Групите около Пепи Еврото и Нотариуса са действали заедно, но са се разделили при смяната на главния прокурор. Едната гравитира около бившия главен прокурор Иван Гешев, а другата — около и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

Случаят с Нотариуса и Пепи Еврото са били с протекция от високите етажи на властта.

Това заяви Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд тази сутрин пред БНТ.

По негови думи парламентарната комисия може да бъде полезна, ако си върши работата. Тя може да осъществява контрол и да одитира дейността на определени звена като КПКОНПИ, ГДБОП. От там може да излезе много полезна информация, изтъкна Андрей Янкулов.

“Според него е имало изтичане на информация от ГДБОП.

Нотариуса е разполагал с около 4-5 мобилни телефона. Партньорски служби могат да свалят трафичните данни. Всеобхватно трябва да се проверяват всички данни около групите”, съветва Янкулов.

По мнението му сме изправени пред криза в съдебната система.

“В момента се наблюдава някаква промяна и турбуленции”, допълни той.

Според него едва ли МВР има желание да каже дали Нотариуса е бил сътрудник на силовото ведомство.

Адрей Янкулов от Антикорупционния фонд обяви, че около застреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса се създава една легенда, че е сътрудник на МВР, за да може това да се използва на по-късен етап от хората, които стоят зад него.

По думите му това е начин за разпъване на чадър върху дейността му, както и оправдание за всеки, който се е срещал с него.

“Мисля с висока степен на сигурност, че се е водил сътрудник на МВР или друга служба, а може и на повече от една. Така се разпъва чадър върху него и му се дава легитимност, че е някой в този бизнес, с който се занимава. Според мен не е давал никаква информация, просто се създава една легенда около него”, каза Янкулов.

От МВР все още не са излезли с официална информация дали Божанов е бил техен сътрудник, каквото предположение направи вчера и съдия Владислава Цариградска. Вътрешният министър единствено уточни, че това ще се установи по време на разследването около убийството му.

Андрей Янкулов добави, че най-добре е да има външно разследване по случая с убийството и дейността на Божанов, но Конституцията не го позволява.

“При дебата за конституционните промени пълният прокурорски монопол върху разследването не беше преодолян”, уточни той.

По думите му групите около Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса са действали заедно, но са се разделили при смяната на главния прокурор.

Според него те са се прегрупирали, като едната гравитира около бившия главен прокурор Иван Гешев, а другата — около и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts