| | | |

Изтекли секретни документи: Путин натиска ядрения бутон при 3 унищожени….

Изтекли военни документи очертават доктрината на Русия за използване на тактически ядрени оръжия, включително минималните критерии за използване им, съобщи Financial Times.

Тактическите ядрени оръжия на Русия са предназначени за използване на бойното поле в Европа и Азия и имат по-ограничен обсег в сравнение със стратегическите ядрени оръжия, които могат да достигнат до САЩ.

Секретните военни документи, които датират от 2008 г. до 2014 г., показват праг, „по-нисък от този, който Русия някога е признавала публично, според експерти, които са прегледали и проверили документите“, твърди FT.

Критериите варират „от вражеско нахлуване на руска територия до по-конкретни причини, като унищожаването на 20% от руските подводници със стратегически балистични ракети“.

Унищожаването на три или повече големи надводни бойни кораба, три летища, 30% от нейните атомни атакуващи подводници или „едновременни удари на главни и резервни крайбрежни командни центрове“ също са посочени като потенциални условия за ядрен удар.

Документите също показват недоверие към Китай, въпреки нарастващите връзки между Москва и Пекин. Източният военен окръг на Русия е провел учения, които са предвиждали хипотетична атака от Китай.

Въпреки че документите са от преди 10 години, те начертават ядрената доктрина на Русия и могат да бъдат полезни за реалностите днес.

По отношение на Украйна експертите смятат, че е малко вероятно Русия да използва тактическо ядрено оръжие.

Русия вероятно има по-висок праг за използване на тактически ядрени оръжия срещу Украйна поради опасения, че това вероятно ще ескалира конфликта и ще доведе до пряка намеса от страна на САЩ или Обединеното кралство – това е последното, което Путин иска.

Освен това Украйна няма възможност за мащабно нахлуване на руска територия, както Китай и САЩ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts