| | | |

Политолог: Ако няма правителство с първия мандат, вървим към предсрочни избори

Същественото в един отчет е колко от заявените приоритети са били реализирани. Мястото, на което трябваше да се случи този отчет, е Народното събрание.

Това каза в предаването “Денят на живо” по Нова Нюз политологът Милен Любенов по повод днешния отчет на правителството в оставка.

снимка: Архив

По думите му припряността с оставката на премиера вероятно се дължи на някакви тактически съображения.

Тези девет месеца до голяма степен можеха да покажат в каква посока се движат министрите като цели и приоритети.

Направи впечатление, че голяма част от министрите останаха анонимни в публичното пространство, което не означава, че те не са си свършили работата. От отчета днес обаче чухме много малко от това какво е свършено, чухме неща в бъдеще време, заяви Любенов.

Виждаме, че от ГЕРБ – СДС настояват за сериозна промяна в кабинета, докато стратегията на “Продължаваме промяната – Демократична България” е да бъдат сменени само двама-трима министри.

По-скоро трябва да има по-сериозна промяна в Министерски съвет. Ако кабинетът работи добре, от това ще спечелят и ГЕРБ – СДС, и “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Не трябва да се пазят министри, които не са си свършили добре работата само защото са посочени от определена политическа партия, подчерта политическият анализатор.

По повод днешното предложението на Бойко Борисов ГЕРБ да вземе всички министри, освен този на външните работи, а в замяна да даде на “Продължаваме промяната – Демократична България” всички регулатори, Милен Любенов посочи:

“Това е по-скоро тактически ход в стила на Борисов – той веднъж казва едно, след това друго. Не трябва да гледаме напълно сериозно на него. Той вложи ирония в тази оферта, тя не звучеше сериозно”.

Основният въпрос е дали по-сериозна промяна в Министерски съвет ще се състои сега или след ротацията.

Много по-добре за “Продължаваме промяната – Демократична България” е да изяснят този въпрос сега, защото след ротацията Мария Габриел ще има много по-голяма възможност да внася такива предложения. В една такава ситуация може да се стигне до различни ситуационни и плаващи мнозинства, които да изолират “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Много важно е сега да бъде подписано коалиционно споразумение, в което всички тези въпроси да бъдат уредени, коментира политологът.

По думите на Любенов, ако не се стигне до правителство с първия мандат, това ще означава път към предсрочни парламентарни избори.

Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, ситуацията ще е много динамична. В момента няма субект, който да обере протестния вот, но ако се появи нов субект, това може да доведе до силен протестен вот, от който да пострадат както ГЕРБ, така и “Продължаваме промяната – Демократична България”, каза още политическият анализатор.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТА

Similar Posts