| | |

Фондация “Отворено общество” на Джордж Сорос вече е с нов президент

Фондация “Отворено общество”(ФОО) на Джордж Сорос в понеделник обяви промяна в ръководството, като президентът Марк Малох-Браун се оттегля от поста си и ще бъде заменен от Бинайфер Новроджи.

Изявление на милиардера инвеститор Сорос гласи, че когато е основал фондацията преди десетилетия, се е надявал работата ѝ да има глобален обхват.

“В началото това беше само стремеж. Но сега чувствам, че тази амбиция е изпълнена” с назначаването на Новроджи за президент, каза Сорос.

Съвсем наскоро Новроджи беше вицепрезидентка по програмите на Фондация “Отворено общество” и част от малък екип от висши ръководители, който наблюдаваше големия преход, започнал миналото лято,

когато фондацията обяви, че Алекс Сорос, един от синовете на Джордж Сорос, е поел поста председател на нейния борд.

Заедно с тази смяна на поколенията в ръководството, ФОО заяви, че ще съкрати до 40% от персонала си в световен мащаб и ще премине към нов оперативен модел.

По време на прехода фондацията заяви, че ограничава отпускането на нови безвъзмездни средства за поне шест месеца, до февруари 2024 г.

Според данъчните документи на ФОО, през 2022 г. тя е разполагала с активи на стойност над 5 млрд. долара и е направила благотворителни дарения на стойност 364 млн. долара.

Александър Сорос, председател на борда на директорите на Фондация “Отворено общество” по време на икономическия форум в Давос, 19 януари 2024 г

Александър Сорос, председател на борда на директорите на Фондация “Отворено общество” по време на икономическия форум в Давос, 19 януари 2024 г

По това време Алекс Сорос заяви пред “Уолстрийт джърнъл”, че е “по-политически настроен” от баща си и че възнамерява да финансира политически въпроси в САЩ.

Новроджи е заемала множество висши ръководни длъжности във ФОО, включително е наблюдавала дейността на фондацията в Източна Африка и е ръководила работата ѝ в Азия и Тихоокеанския регион. Адвокат, тя има опит в преследването на сексуално насилие.

В съобщението си фондацията заяви, че е настъпил подходящ момент Малох-Браун да се оттегли, “след като до голяма степен е завършил трансформацията” във ФОО.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts