| | | |

Покрай случая с Нотариуса Инспекторатът на ВСС проверил имуществото на 14 магистрати

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) е проверил имуществото на 14 магистрати, споменати покрай Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, и бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, но е открил разминаване само при един от тях.

Това съобщи БНР, като се позова на първата по рода си информация от институцията по случая, както отбелязва авторът Силвия Великова.

Специални комисии бяха създадени в парламента и към Съдийската колегия; магистрати бяха изслушани в Прокурорска колегия.

Проверените са съдии и прокурори, а анализът е обхванал декларациите им за седем години назад.

Заради установено разминаване между стойността на имуществото му и това на свързано с него лице и размера на декларираните получени средства при един от магистратите са сезирани НАП и Антикорупционната комисия.

Имена не се съобщават, освен че са споменати в публикации на “24 часа”, Bird.bg и “Дневник”, посочва БНР.

От информацията става ясно, че проверките си инспекторите са започнали след убийството в края на януари на Нотариуса, въпреки че разследванията на Антикорупционния фонд за Петров – “Осемте джуджета”, и Божанов – “Списък за бърз контрол”, са съответно от 2020 и 2021 година.

От Съдебния инспекторат уточняват, че не са получавали сигнали за оказвано влияние над магистрати по повод съществуването на т. нар. “SS club”, свързван с Божанов,

но са поискали са от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов информация за имената на съдиите и прокурорите, които са притежавали членски карти за него, както и за периода, в който са го посещавали.

Сарафов отговорил, че искането е препратено на Софийската градска прокуратура, която разследва групите за влияние, но досега отговор нямало.

От Инспектората на Висшия съдебен съвет потвърдиха информацията – първо разпространена от Института за пазарна икономика, че от 2017 година не са извършвали планова проверка на Софийската градска прокуратура и съобщиха, че с решение от 7 март такава е включена в годишната програма на институцията.

Междувременно от публикация на сайта на ВСС стана ясно, че Съдийската колегия е изискала от ГДБОП докладите от 2022 година, от които стартират разследванията срещу групите за влияние на Мартин Божанов и Петьо Петров.

От прокуратурата се чака информация за разследвания и проверки срещу съдии от 1998 година досега, а от Софийския апелативен съд – данни – прилагани ли са след 2012 година специални разузнавателни средства спрямо магистрати, по чие искане, въз основа на какви данни и колко от събраното е използвано в разследване или съдебен процес.

От Софийския градски съд съобщиха, че първият съдия, избран със системата за случайното разпределение да гледа делото срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, си е направил отвод.

Мотивът – работил е с него и било налице познанство в личен план. Предстои на случаен принцип да бъде избран нов съдия-докладчик.

Сулев отива на съд, защото миналата година – по разследване, свързано с аферата “Осемте джуджета” – извършил длъжностно пристъпление, с което искал да предпази бившия главен прокурор Иван Гешев и в същото време да навреди на издирвания бивш следовател Петьо Петров-Еврото.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts