| | |

Русия наруши въздушното пространство на Полша докато се целеше към Украйна

Русия наруши въздушното пространство на Полша рано днес с крилата ракета, изстреляна по цели в Западна Украйна, заявиха полските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс.

“На 24 март в 04:23 ч. имаше нарушение на полското въздушно пространство от една крилата ракета, изстреляна” от Руската федерация, се казва в изявление на полските въоръжени сили в социалната мрежа “Екс”.

Обектът навлезе в полското въздушно пространство край Осердув в Любелското воеводство и остана в полското въздушно пространство в продължение на 39 секунди, през цялото време на полета си обектът бе наблюдаван с военните радарни системи, уточняват полските въоръжени сили.

Руска ракета навлезе тази сутрин на около 2 км във въздушното пространство на Полша, след което продължи летежа си в Украйна, заяви говорител на полските въоръжени сили.

Руската ракета, навлязла в полското въздушно пространство, “се движеше със скорост от почти 800 км/ч”, поясни говорителят. Понастоящем полското въздушно пространство е в безопасност, каза още той.

Русия нанесе днес въздушни удари по Киев и по Лвовска област, която се намира в Западна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на украински представители.

По-рано днес полските въоръжени сили съобщиха, че заради атаката срещу Западна Украйна е задействана полската авиация и авиацията на съюзни страни.

Кметът на Лвов Андрий Садови заяви в “Телеграм”, че срещу самия Лвов не е имало атаки, но по Лвовска област са били изстреляни около 20 ракети и срещу нея са били пуснати седем нападателни дрона.

По думите на Садови руската атака срещу Лвовска област е имала за цел да порази ключова инфраструктура.

Няколко експлозии разтърсиха Киев в ранните часове на деня, след като системите за противовъздушна отбрана започнаха да отразяват руската атака, съобщи в комуникационното приложение “Телеграм” кметът на украинската столица Виталий Кличко.

Украинската противовъздушна отбрана унищожи десетина ракети, изстреляни от Русия по Киев и околностите на града, заяви областният управител на Киевска област Сергий Попко.

Полша ще поиска обяснения от Русия за нарушаването на полското въздушно пространство от руска крилата ракета, заяви днес полското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

“На първо място, ще поискаме от Руската федерация да сложи край на терористичните си въздушни удари по населението и територията на Украйна, да сложи край на войната и да се заеме с вътрешните си проблеми”, се казва в изявление на говорителя на полското външно министерство Павел Вронски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts