| | |

Социалист си превъртя езика: Мария Габриел има качествата, амбицията, уменията да управлява в коалиционен формат. Тя има европейски авторитет и е почтена….

По-добре да си бяха мълчали

Така бившият премиер, лидер на социалистите и президент на ПЕС Сергей Станишев коментира изреченото между ГЕРБ и ПП-ДБ през последните дни, довело до изостряне на политическата криза.

Снимка: bTV

С уговорката, че го казва не като евродепутат от левицата и член на БСП, а институционално, Станишев обяви, че за България е по-добре да има правителство в тази напрегната ситуация.

Позицията на БСП е за предсрочни избори.

Струва ми се, че Мария Габриел има качествата, амбицията, уменията да управлява в коалиционен формат, така че да им даде възможност да излязат с чест от тази ситуация, коментира социалистът.

Тя има и европейски авторитет, и струва ми се, е почтена, допълни Станишев по адрес на кандидат-премиерът.

Определи като “абсолютно непочтено” и преминало границите на нормалното казаното по неин адрес и заяви, че тя има личен интегритет.

Около 60 дни отне създаването на правителството на тройната коалиция, чийто премиер бе той – общо с първия мандат, през втория до постигането на разбирателство по третия (на ДПС), с който първата подобна формула у нас бе конструирана, припомни тогавашният водач на социалистите.

Припомняме, че при първия мандат – на БСП, Станишев бе избран за премиер, но не и структурата и състава на кабинет, които той предложи, с което се създаде политически прецедент.

Тогава за тези два месеца се изработиха ясни формули, които да станат основата на едно успешно управление, посочи Станишев тази сутрин пред bTV.

И избори какво стои в основата на една успешна коалиция:

1.Ясни политически и управленски цели, които дават обществения смисъл и полезността от съществуване на една коалиция.

Правителството, което водих, се самоопредели като такова на европейската интеграция икономическото развитие и социалната отговорност.

Евроинтеграцията бе постигната тогава с влизането ни в ЕС през 2007 г. Ежегодно имаше по 7% икономически растеж – също постигнато. Пенсиите нараснаха с почти 100%, доходите на българите – също, и това е измеримо и даваше смисъла, заяви Станишев.

2.Ясните правила. Днес не можем да кажем кой министър на кого е в това правителство. Уж всички са на ПП, което демотивира хората на ГЕРБ, но явно не е така.

Затова формулата 8:5:3, която беше много критикувана, е по-чистата и почтената към избирателите формула. Основана се на доверието, което е получила всяка партия от избирателите, такъв е принципът и по света.

Никоя формула не е свещена, но трябва да има яснота и прозрачност от двете партии в управлението – да са достатъчно мотивирани, че това е тяхно управление.

Начинът на изчистване на противоречията и как се правят отстъпките, без да се подкопава доверие, също е ключово, открои Станишев. Затова в тройната коалиция има коалиционен съвет, който вземаше всички важни решения и се огласяваха едновременно от тримата лидери.

Вече президент на ПЕС, си говорех с Борисов като лидер на ГЕРБ и премиер по въпросите, засягащи България. сега се гонят по кулоарите на парламента и не си вдигат, коментира още социалистът.

Като напомни какви яростни опоненти са били с лидера на ГЕРБ преди това – “срещу мен имаше и комисии в НС, беше казал, че БСП трябва да се забрани”.

Много остри моменти имаше и през 2005 г., хора от НДСВ, г-н Сакскобургготски тогава е бил бесен на собствените си депутати, че бламираха кабинета ми, след като бях избран за премиер с първия мандат, защото смятал това за вредно по пътя на България към ЕС, разказа Станишев. Ако не беше царят, щяхме да отидем на избори, призна той.

3.С това стигаме до взаимното уважение, на базата на което се изгражда доверието да се управлява заедно. Сега той не виждал такова.

Премиерът трябва да гледа на всички министри като на свои, не от “чуждата” партия, даде още рецепти бившият премиер.

И посочи примерът с учителската стачка по негово време – най-лесно му било да обяви, че е на страната на учителите и да хвърли на вълците образователния министър на НДСВ (Даниел Вълчев), но заедно преодолели тази криза.

И Еврокомисията по същество е коалиционно правителство на Европа, посочи още Станишев. Представители с различни политически възгледи намират общи решения.

Никой не може да играе ролята на друг човек, отговори Станишев на въпроса може ли сега Делян Пеевски да изиграе ключовата роля, която Ахмед Доган имаше преди 15 години.

Виждам подчертаната амбиция да се докаже, да се защитят интересите на ДПС и вероятно на европейските избори ще гонят високи цели. За кабинета обаче трудно човек може да даде прогноза, защото няма как да влезе в главите на толкова много лидери, подредени на масата, всеки с особеностите на характера си, коментира той.

Всеки член на БСП е бузлуджанец, защото Бузлуджа е символ на лявото в България, празникът на едно голямо ляво семейство.

Така Станишев коментира личното си участие във вчерашното учредяване на клуб “Бузлуджанец” в БСП, на което той отиде и седна редом с Георги Първанов – за първи път от много години, и знакови лица на партията.

Всички се обявиха срещу политиката на лидерката Корнелия Нинова и очакването тя да се кандидатира за нов мандат начело на БСП.

Особено на фона на нарастването на крайния национализъм и скептицизъм в Европа може ли такова разцепление в левицата у нас, трябва да се защитят правата на хората, изисква се много силна социална политика, а БСП липсва на този терен, коментира евродепутатът и доскорошен водач на Партията на европейските социалисти.

В устава пише до 2 мандата за всеки лидер, хлъзгава почва е интерпретирането му след промените, допълни той.

И напомни на Нинова, че мандатността е приета при него като лидер на БСП, а не при нея, както тя подчертава. Позицията на БСП е за предсрочни избори. Трябва широта и стратегическо мислене, за да се постигне алтернатива на статуквото, т.е. сглобката.

Бил съм и лидер на БСП, и на ПЕС, и премиер, нямам никакви амбиции – така Сергей Станишев отговори на въпроса иска ли да се върне начело на БСП. Вълнува ме партията да е в силна кондиция.

Даде да се разбере, че се съмнява “Позитано” да уважи номинациите му за евродепутат, направени от организации на социалистите в страната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts