| | | |

Психиатрите да влязат! Проф. Пламен Киров: Кирил Петков да заведе Борисов да вземе мандата!

Това, което прави Мария Габриел е абсолютно излишна процедура. Беше наложена в казус, когато лице предложено от ИТН се оказа в същата ситуация.

Това заяви проф. Пламен Киров пред Нова тв.

Тогава проф. Друмева, заедно с Ива Митева, която е нейна ученичка, решиха че трябва щом като има указ на президента трябва да има решение на НС. Но то какво ще направи? Ще констатира, че се отказва.

Когато се включи в дневен ред това и трябва да се гласува решение, представете си, че не се приеме. Какво правим”, пита той.

“Представяте ли си как ПП-ДБ си води Мария Габриел в президентството и тя взима втория проучвателен мандат. Може да са били заедно с Мария Габриел, но това беше нарушение на Конституцията.

Представяте ли си след всичко, което се случи и след всички тези грозни думи, тя да отиде да вземе техния мандат? Затова ви казвам, че това е гротеска и психиатри трябва да коментират това“, каза още проф. Киров.

Той каза, че е важно парламентарната група да посочи лице и на него президентът да връчи персонален проучвателен мандат. Това лице трябва да бъде кандидатът за премиер.

Защо да не отиде Борисов? Нека Кирил Петков да го заведе него да вземе мандата“, предложи проф. Киров.

“Чухме обяснения от типа на “ще ги задължим да приемат, ако бъде предложено”, но не виждаме изменения в Конституцията за тези неща.

По-скоро има условия за несъвместимост за взимане на мандата. От гледна точка на управител на БНБ, той в това качество може да бъде служебен министър-председател. Временно е. Конституцията има предимство пред нормите на законите. Има нормативна йерархия.

Вие ми задавате въпрос какво ще стане, ако всички откажат. Сред тези хора има отговорни български граждани и ми се струва, че все някой няма да иска да създаде конституционна криза. Предупреждавахме за това.

Ако всички откажат, няма правителство и влизаме в конституционна криза. Конституцията не предвижда възможност правителството в оставка да организира избори. Не може това да спре до някъде.

Стои въпросът дали президентът може да възрази за някое от предложените лица. Струва ми се, че може.

В миналото ставаше по-лесно, защото президентът със собствен акт назначаваше служебно правителство.

В момента е по-трудно, но се водят някакви разговори, защото ако се стигне до тази хипотеза, не може да стоим един месец и да се чудим кой ще влезе”, посочи още експертът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts