| | |

Портрет на Навални се появи зад Паметника на Съветската армия в центъра на Виена

Австрийски електронни медии публикуваха днес информации и снимки на два големи графитни портрета на починалия наскоро руски опозиционер Алексей Навални, нарисувани на стената зад Паметника на Съветската армия в центъра на Виена.

Стената е собственост на семейство Шварценберг и огражда семейния дворец, предаде БТА.

Максимилиан Шафготш от княжеската семейна фондация “Шварценберг” заяви пред австрийската новинарска агенция АПА:”Паметникът е в памет на жертвите на диктатурата, а господин Навални е очевидна жертва на диктатурата.”

Предложението е направено в дискусионна група с участието на председателката на партия НЕОС Беате Майнъл-Райзингер, журналиста Ханс Раушер и главата на семейство Шварценберг Йоханес Шварценберг, каза Шафготш, който е членъ на управителния съвет на фондацията.

През 2022 година починалият неотдавна бивш чешки външен министър Карел Шварценберг и синът му Йоханес Шварценберг вече се бяха погрижили стената непосредствено

зад Паметника на Съветската армия, която принадлежи на двореца на фамилията, да бъде боядисана в синьо и жълто в израз на солидарност с Украйна и за да припомни за участието на украинците в освобождението на Виена през 1945 година.

Австрийското дуо художници на графити Joel Gamnou е получило поръчка от фондацията да напръска със спрей на този фон два портрета на руския опозиционен лидер, всеки от които е по снимки от медиите.

Инициативата на Шварценберг беше разкритикувана днес от близкия до руското посолство “Координационен съвет на Организацията на руските съотечественици” в Австрия, на чиято страница във “Фейсбук” пише:

“Това не само оскърбява паметта на съветските воини, но е и цинично пренебрежение към уроците на историята за ужасните последици от фашизма.” В изявлението се споменава и за продължаващо “злонамерено използване на стената зад паметника на съветските герои” за “политически цели”.

Импровизираният паметник на Навални срещу руското посолство във Виена е бил премахван два пъти през последните две седмици.

Виенската прокуратура обмисля дали да започне разследване на тези инциденти, съобщи АПА.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts