| | | |

МВР с мощен залп срещу Атанас Атанасов: Разпространява лъжи!

Продължават политическите нападки към Министерството на вътрешните работи. Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединение.

Това заявиха от МВР в своя позиция в отговор на ген. Атанас Атанасов, който заяви по-рано, че по време на местните избори са установени между 400 000-500 000 недействителни бюлетини под ръководството на министър Калин Стоянов.

“С изненада разбираме, че МВР и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини. Подобно твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение.

За пореден път се налага да правим уточнение, че ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани”, посочват от там.

“Налице е трайно утвърдена практика за осигуряване на изборния процес, независимо от вида на вота.

“Преди всички избори, едно от първите действия е създаване на щаб, който организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

Този щаб се ръководи не от министъра или член на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура, каквато е главният секретар.

Безпочвените и голословни нападки, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове, категорично не отговарят на истината.

Резултатите от вложените усилия са недвусмислени – близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г.

Отчетът бе представен именно от главния секретар на МВР”, уточняват от ведомството.

“Разпространените неистини са пореден опит за омаловажаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове.

Труд, който преди, по време и след произвеждане на изборите не бе критикуван от народния представител Атанас Атанасов”, подчертават в заключение от вътрешното министерство.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts