| | |

Обрат! Главсекът на МВР Живко Коцев: Оттеглям подадената оставка. Очаквам всичко от всеки!

Оттеглям подадената си оставка.

Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет главният секретар на МВР Живко Коцев.

“Поисках лична среща с г-н Коцев. Оказа се, че той е подал тази молба за напускане под натиск – от страна на министър на МВР и от страна на високопоставени лица от прокуратурата”, разказа в началото на брифинга премиерът в оставка Николай Денков

Изненадващо до него се появи Живко Коцев, който в четвъртък хвърли оставка като главен секретар на МВР.

“Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск”, заяви Коцев.

“Виждам какво се случва в системата на МВР. Срещу мен се развива огромна кампания, стои огромна армия, която желае да ме дискредитира като личност и професионалист мен и моите близки”, обяви самият Коцев.

“Аз самият съм служител повече от 30 години, кариерата ми е преминала изцяло там. Първоначалната ми реакция бе на разочарование, обида и болка за отношението спрямо мен. Забелязвам обаче, че срещу мен се развика грозна кампания.

Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, професионалист – мен и моите близки.

От последните дни – от сряда насам, не се спират спекулациите и внушенията спрямо мен и моята личност. Очаквам в следващите дни тя да добие невиждани мащаби – да се разгърне още повече.

Очаквам всичко!” – обяви Коцев.

В отговор на въпрос главният секретар на МВР Живко Коцев призна, че вчера е бил привлечен към процесуално-следствени действия във връзка с разследването срещу ръководството на Агенция “Митници”.

Това означава, че Коцев попада в обсега на разследването, което повдига сериозни въпроси около желанието му да остане на поста.

Според информация на ПИК и “Гласове” служители на ДАНС са обискирали вчера вечерта дома на Живко Коцев, където са намерени скъпи часовници и много пари в брой.

Междувременно се появи информация в сайта “Афера”, че Живко Коцев е свързан с контрабандния канал на Николай Николов-Паскал. За да се спаси от арест, Коцев се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабандата.

“Няма да влизам в подробности, но оставката не е мой личен акт. По отношение на фактите – на 3 април бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство. Явих се в КОНПИ, в прокуратурата. На по-късен етап бяха извършени определени процесуални действия в служебното ми помещение и в дома ми.

Това, което се твърди – за колосални парични средства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината”, посочи Коцев.

“Освен това днес забелязах, че моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста – министър на МВР. Това обстоятелство ме ангажира и задължава да се върна и да работя. Да си изпълнявам служебните задължения, защото тук не става вече въпрос само за мен, а за цялата държава”, обясни изненадващото си решение Живко Коцев.

От думите на Денков се разбра, че Коцев е разказал за оказания му натиск и на президента.

“Процедурата по уволнението няма да бъде задвижена, президентът знае. Той е съгласен, че при тези обстоятелства това (освобождаването на Коцев – бел.ред.) не е редно”, допълни премиерът в оставка.

“Чух се с президента. Той трябва да издаде указа по мое предложоение. Той е информиран за това и се разбрахме, че няма да задвижа тази процедура за освобождаването на г-н Коцев от поста главен секретар на МВР”, каза от своя страна премиерът в оставка Николай Денков.

“МВР има задачи, които трябва да изпълнява и ние сме длъжни да работим в екип. Аз нямам нищо против дали ще бъде министър Стоянов или друг – за мен е без значение кой е министър.

Ние имаме огромни предизвикателства и трябва да им противодействаме”, заяви Коцев на въпрос как ще работи с МВР министърът Калин Стоянов.

На свой ред премиерът в оставка отказа да коментира имената от служебния кабинет, които Димитър Главчев предложи на президента Радев.

Денков отрече преди случилото се от вчера да е познавал Коцев: “Не знам и г-н Кирил Петков да го е познавал”.

Повтарям: Очаквам всичко от всеки, завърши брифинга Живко Коцев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка” Кадър

Similar Posts