| | | |

US дипломат: Балканите са буре с барут, това не трябваше да се случва!

Бившият специален пратеник на САЩ за диалога между Белград и Прищина, Ричард Гренел, обяви, че Балканите са “буре с барут благодарение на липсата на внимание и лидерство от страна на президента на САЩ Джо Байдън”, предава Tanjug.

“Защо тази резолюция на ООН се прокарва 29 години по-късно? С цялото ми уважение, това само налива масло в огъня.

Сега не е моментът да се прави нещо подобно. Международната общност пренебрегва много реални кризи в региона”, пише Гренел в публикация в X, коментирайки резолюцията за Сребреница, пише “Фокус”.

Той добавя, че е “необходим натиск за прилагане на предишни споразумения, които бяха трудни за постигане”.

“Лидерите на Балканите не ви подкрепят лично по отношение на тази резолюция в момента. За Бога, не се нуждаем от нови конфликти и война”, пише още Гренел,

реагирайки на изявлението на сенатор Жан Шахин, който по-рано коментира, че “случилото се в Сребреница е геноцид и че Сенатът на САЩ е бил ясен по въпроса”.

Сръбският президент Александър Вучич пристигна на 21 април в Ню Йорк, където в понеделник ще представлява Сърбия на сесията на Съвета за сигурност на ООН, където ще бъде представен редовният шестмесечен доклад на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за работата на ЮНМИК (Временна администрация на ООН в Косово).

В доклад, публикуван на сайта на ООН, който трябва да бъде разгледан на сесията на Съвета за сигурност на ООН,

Гутериш посочва, че въпреки известен напредък в прилагането на споразуменията, постигнати с посредничеството на ЕС, напрежението между Белград и Прищина е нараснало и че ситуацията със сигурността в северната част на Косово остава нестабилна.

По време на престоя си в Ню Йорк Вучич ще проведе поредица от консултации с представители на страните членки на ООН, за да обясни позицията на Сърбия по отношение на обявената резолюция за Сребреница

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts