| | | |

Прокурор: Защо Кирил Петков е пътувал с охрана на НСО – не мога да отговоря. Трябва да бъде установено в хода на разследването

“С каква скорост са се движили двата автомобила на НСО, в които е пътувал Кирил Петков, ще стане ясно след събиране на всички доказателства и назначаване на автотехническата експертиза, която ще даде отговор за механизма на настъпилото ПТП и евентуално кой от водачите, какви действия е предприел точно преди настъпването на катастрофата”.

Това съобщи заместник-военноокръжния прокурор подполковник Георги Василев.

Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи“, не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.

Като се позова на дългогодишния си опит, той предположи, че “е възможно служебният автомобил да се е движел с по-висока от допустимата скорост”. В него е бил бившият министър-председател Кирил Петков.

“Разпитани са и четирите лица, които са пътували в автомобила на Националната служба за охрана.

Още снощи, незабавно след приключване на огледа на местопроизшествието, лично от военния прокурор в град Варна. Днес ще продължат разпити на нови лица, които са присъствали на произшествието незабавно, след като то е станало.

Доколкото знам разрешената максималната скорост, е около 60 км в час в този участък на пътя, преди навлизане в населеното място – град Аксаково.

Тинев поясни, че Военно-окръжната прокуратура поема разследването заради принадлежността на единия от двамата водачи към НСО.

“Образувано е досъдебно производство по случая”, обясни полк. Христо Тинев. – “Извършени са всички необходими първоначални действия, оглед на местопроизшествията и разпит”.

“Ще бъде установено с каква скорост се е движил автомобилът на НСО. Ще бъдат възложени експертизи. Вещите лица ще отговорят на въпросите по всички детайли. Предмет на разследването е какви са извършените нарушение на Закона за движение по пътищата. Предстои да се разбере.

Към момента не можем да дадем данни, защото ще бъде спекулация. Целта на разследването е да се установи виновно поведение на единия или на другия водач, или и на двамата”, посочи още той.

По думите на Танев са извършени разпити.

“Разследването ще бъде обективно. Към момента не можем да се произнесем по въпроса за вината. Прокуратурата е независима от политически игри и изявления”, даде заявка обвинителят. Съгласно член 396 от НПК служителите на НСО са компетентност на Военната прокуратура.

Ако няма съпричиняване, делото ще бъде препратено към Окръжната прокуратура във Варна, уточни прокурорът.

В чл. 14 ал.(1 ), т. 4 от Законодателство за НСО изрично е записано: За осъществяване на функциите по чл. 13 и в пределите на своята компетентност Националната служба за охрана:

3.осигурява специализиран транспорт;

4.при необходимост организира съпровождане, пилотиране или ескорт на транспортните средства на охраняваните лица при спазване изискванията на Закона за движението по пътищата.

На въпрос при кои обстоятелства кола на НСО може да наруши правилата законно, зам.-ректорът на академията на МВР Милен Иванов обясни следното:

„Единствената хипотеза той да не съобразява със Закона за движение на пътищата, е когато се намира в специален режим на движение – пуснал е съответните светлини.

Когато има заплаха, може да направи всичко за да предотврати посегателство спрямо охраняваното лице. Тогава всички шофьори са длъжни да му осигурят предимство, независимо от маркировка и светофарна уредба”.

Самият Кирил Петков е бил превозван от кола на НСО по силата на Чл. 21.

(1) Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на 2. лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател – до 4 години след освобождаването им от длъжност.

От Националната служба за охрана разпространиха позиция, в която казаха, че автомобилът се е движил по път с предимство, когато се случва катастрофата.

„Извършени са разпити. Има следствена тайна, както е известно. Всичко ще бъде детайлно проучено. Разследването ще бъде обективно. Към момента не можем да се произнесем по въпроса за вината.

Прокуратурата е независима от политически игри и изявления. Защо Кирил Петков е пътувал с охрана на НСО – не мога да отговоря. Трябва да бъде установено в хода на разследването. Няма необходимост прокуратурата да се замесва в предизборни спекулации“, добави той.

„Съгласно член 396 от НПК служителите на НСО компетентност на Военната прокуратура. Тъй като водачът на служебния автомобил, е служител на НСО. Затова ние разследваме“, каза още полк. Христо Тинев.

При катастрофа с автомобил на НСО, в който е бил превозван бившият премиер Кирил Петков вчера, загина мъж, а спътничката до него ранена.

Състоянието на пострадалата 58-годишна пътничка в цивилния автомобил остава тежко, съобщи БНР. Тя се намира в реанимацията на университетската болница “Света Анна” във Варна. От отделението по реанимация посочват, че медикаментозно е приспана, за да може да понесе операциите.

Снощи е претърпяла операция. Изваден ѝ е далакът, тъй като той е кървял. Опериран е също левият ѝ крак, защото е получила тежка фрактура на него. Състоянието ѝ е сравнително стабилизирано, но травмите са били доста тежки и продължават да се борят за живота ѝ.

Красимира Иванова и нейния съпруг Христо Бозавия, който е бил професионален шофьор, са пътували към дома си в Аксаково, когато е станал фаталният инцидент, посочва общественото радио.

Фаталният инцидент се е разиграл само на около 300 метра от дома им, на метри от местната автомивка.

“Двете коли са се ударили, докато Ицо се е опитвал да излезе на главния път. Самото място има лек вираж и обратен наклон и е малко по-трудно за изнасяне. Местните казват, че ако по главния път лети кола с голяма скорост, на този който се включва, а и на другия автомобил, ще е много трудно да реагира”, пишат варненски сайтове.

Загиналият водач е шофьор с дългогодишен професионален стаж и дори притежава категория „С“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

прокурор Христо Тинев снимка: Архив

Similar Posts