| | |

След предупреждението на Пеевски: Министър Николов поиска оставки в…

След предупреждението на лидера на ДПС Делян Пеевски, министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов поиска оставките на ръководството на “Ел Би Булгарикум”.

Министърът проведе среща със служители на дружеството „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, които предприеха протестни действия от вчера.

Вчера Делян Пеевски призова министър Николов за незабавни и решителни действия за опазване от ликвидация и фалит на единственото държавно предприятие – производител на млечни продукти и закваски – “Ел Би Булгарикум” и активен диалог с протестиращите работници от производствената база във Видин.

На срещата днес присъстваха от ръководството на предприятието и представители на синдикалните организации.

По време на разговора бяха изтъкнати натрупани редица проблеми и бяха поставени искания за увеличение на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд и на графиците при сумирано изчисляване на работното време и други.

Подчертан бе нарушеният диалог между работниците и ръководството на предприятието.

От страна на служителите бе сигнализирано още за голямо количество натрупана готова продукция, която има риск да не бъде реализирана на пазара.

На срещата д-р Петко Николов поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“ и разпореди на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприеме необходимите действия за спешна смяна и вписване на нов борд.

Икономическият министър указа на ДКК и на новия състав на предприятието да разработят условия, при които в максимално кратки срокове да се работи за увеличаване на заплатите с до 30%.

Също така д-р Петко Николов разпореди да бъдат разгледани всички възможности за модернизация на „Ел Би Булгарикум“ и да бъдат осигурени нормални условия на труд, като бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда.

Министърът подчерта стратегическото значение на „Ел би Булгарикум“ за българската млекопреработвателна промишленост и бе категоричен, че е необходимо възстановяване на социалния диалог между работниците и ръководството на дружеството и гарантиране на устойчивото развитие на предприятието, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts