| | | |

Започва война Димитър Главчев – Румен Радев! Причината!

Започва истинска институционална война за това дали президентът Румен Радев или премиерът Димитър Главчев да представляват България на срещата на върха на страните-членки на НАТО във Вашингтон в началото на юли.

Това съобщава “Сега”.

“Президентът има лична покана за участието в тази среща и с позицията, която той зае през тези дни, аз мисля, че такива гласове трябва да се чуват, защото чрез неговата позиция говори не само държавният глава, който има отговорност към гражданите и към армията, говори гласът на разума”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова покрай участието си в официално откриване на научна конференция за културното наследство.

Тя не очаква на лидерската среща на НАТО през юли да се повтори ситуацията от миналата година, когато на форума България беше представлявана от премиера, а не от президента.

През 2023 г. на срещата на НАТО във Вилнюс делегацията бе водена от тогавашния премиер Николай Денков.

Обичайната процедура при такива срещи е лични покани да получават и президент, и премиер, а окончателното решение кой точно да отиде е на Министерския съвет.

Вероятно нещата ще се решат след изборите на 9 юни. Възможността за много кратко време след вота да има нов кабинет и нов редовен премиер е малка. Затова и изборът ще е почти сигурно между Радев и служебния премиер Димитър Главчев.

Само преди дни самият президент даде индиректно заявка, че именно той ще отиде във Вашингтон.

На въпрос дали нарочно е финтирал срещата на Парламентарната асамблея на НАТО в София и е избегнал среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг с посещенията си в Унгария и Швейцария, Радев отговори, че това не е вярно,

и допълни, че се надява “да продължи конструктивните си разговори със Столтенберг на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон”.

Проведената в София сесия на Парламентарната асамблея на НАТО на практика бе едно от най-важните международни събития, провеждани в България, и продължи три дни.

Въпреки това президентът не намери време да се появи и за минута на форума. Той дори не направи видеообръщение или включване онлайн.

Вместо това, първо, той се оказа на посещение в Унгария в събота и неделя. Там се срещна не само с колегата си президент, но и с премиера Виктор Орбан, който постоянно атакува позициите на Алианса по отношение на войната на Русия срещу Украйна.

В понеделник, при откриването на сесията на Асамблеята, Радев пък се оказа на работно посещение в Швейцария.

Според президента обаче програмата му за срещите зад граница била отпреди да стане ясно, че Асамблеята на НАТО ще е в София. Той обаче не обясни защо не е изпратил поне видеобръщение или пък не се е включил онлайн поне да поздрави участниците.

Президентът Румен Радев не се яви на срещата на НАТО в София, но пък използва пребиваването си в Швейцария, за да разкритикува Алианса и позицията му в подкрепа на Украйна във войната ѝ с Русия.

“Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна – чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие”, коментира от Берн президентът Румен Радев.

Той отново се върна към въпрос, който изобщо не стои на дневен ред – за изпращане на български военни в Украйна.

“Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни – бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме”, заяви Радев.

“Премиерът, а не президентът трябва да ни представя на Срещата на върха във Вашингтон. Главчев продължава външната политика на Денков – евроатлантическа. Не съм сигурен, че Радев би отразил изцяло тази позиция”, заяви покрай форума на НАТО в София бившият военен министър Тодор Тагарев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТА

Similar Posts