| | | |

Надежда Йорданова: ЦИК взривява доверието в изборния процес, чака ни манипулация на изборите

„Демократична България“ реагира много остро на решение на ЦИК, а говорителят на комисията Цветозар Томов подаде оставка. Според тях има риск от манипулации на изборите заради сливането на машинния и хартиения вот в протоколите.

„Позицията ни е обща заедно с „Продължаваме промяната“.

Изключително сме обезпокоени от начина, по който се предвижда да бъдат преброени гласовете на тези избори. Има предпоставки за манипулации, както и риск да бъдат пренебрегнати машинни гласове за сметка на хартиените.

Хартиената коалиция заличи всички възможности за правилно отчитане на вота.

Например да бъдат пренебрегнати машинни гласове за сметка на хартиените гласове“, обясни Надежда Йорданова от ДБ пред bTV.

Тя обясни и какво я притеснява в технологията на преброяване на вота на предстоящите избори.

ЦИК използва абсурден аргумент, за да създаде предпоставки за опорочаване на вота. Това е незаконосъобразно. Трябва да има честни, равни и тайни избори.

Не става въпрос да се направи така, че на секционните избирателни комисии и на техните членове да им бъде по-лесно. Необходимо е да се гарантира честността на вота.

„Въпреки че хартиените бюлетини и разписките ще бъдат в отделни кутии. В протокола няма да се нанасят кое откъде е – дали гласът е от хартия, или от машина.

Ако имаме 200 бюлетини от хартия – това няма да го пише. Те ще са всички накуп.

Няма да пише за всяка една от политическите партии колко машинни гласове има и колко хартиени гласове има.

Същото ще и с преференциите, което означава, че ако дори и да има грешки при преброяването, те няма да могат да бъдат засечени“, каза още тя.

Йорданова обясни и че се подготвя жалба срещу това решение.

Оспорвала съм избори. Първо трябва да се убеди съдът, за да се отворят чувалите с бюлетини. Липсата на контролни и междинни числа не дава възможност да се засече дали някъде има неточност или грешка в протокола. Пусната е жалба по този въпрос.

Все още очакваме как ще бъде гарантирано видеонаблюдението. Платформата “Ти броиш” остава важен гарант на вярното отчитане на вота.

Удобна е тезата за ГЕРБ и за Гешев да оправдаят, че законопроектът за разследване на Главния прокурор е нецелесъобразна. Това е процес, който трябва да бъде обсъден в НС

На въпрос за антикорупционните закони бившият правосъден министър посочи, че ако от ГЕРБ имат опасения, че част от текстовете са противоконституционни, винаги могат да внесат свои предложения и да се дебатира по тях в зала.

Йорданова подчерта, че “няма драма” в подредбата в листите на коалицията ПП-ДБ, уточнявайки, че ако все пак има някакви противоречия, те ще бъдат преодолени.

Драми в подредбата на листите в ДБ и ПП няма. Не приемам да се противопоставят едни кандидати на други. Ще преодолеем противоречията. Личното его отсъства.

Позициите на Явор Божанков по ключови теми са еднакви с тези на ПП и ДБ. Амбициозната ни задача е да получим първия мандат, което да гарантира реформаторско управление

Целта е да сме първа политическа сила с достатъчно представителство в парламента, за да имаме едно реформаторско управление, поясни още тя.

Разочароващо е, че мерките за „изпирането на пари“ не мина, защото те са свързани с корупцията и санкциите „Магнитски“. Борисов не може да се оправдава с това.

ГЕРБ-СДС показаха явна незаинтересованост за това България да влезе в еврозоната. Същото е и за коалицията „Трактора”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts