| | | |

ПГ на “БСП за България” внесе два проекта за решение за извънредното заседание на НС

Парламентарната група на “БСП за България” внесе два проекта за решение за извънредното заседание на Народното събрание.

Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Първият от тях гласи, че България няма да изпраща войски в Украйна.

Вторият, че България не е съгласна предоставени на Украйна оръжия да бъдат използвани за обстрелване на цели на територията на Русия.

“БСП за България” настоява двете решения да бъдат включени в дневния ред и да бъдат гласувани.

По-рано днес стана ясно, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са внесли искане в деловодството на Народното събрание (НС) за извънредно заседание на депутатите по две теми.

Едната тема е обсъждане на проект на решение за задължаване на служебния министър на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции при незаплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

Втората тема е изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН

за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

Снощи от ПП-ДБ обявиха, че ще поискат такова изслушване на извънредно заседание.

България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница, се посочва в позиция на служебното правителство, разпространена вчера до медиите.

Правихме най-доброто за интеграцията на Босна и Херцеговина, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с казуса за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница пред симпатизанти снощи в София.

Конституцията предвижда възможност да бъде свикано заседание на НС по искане на една пета от народните представители. Правилникът на парламента казва, че председателят е длъжен да насрочи заседание не по-късно от седем дни след постъпване на искането, независимо от това дали НС е във ваканция, или не.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts