| | |

Румъния засилва сигурността: Става първата страна в Източна Европа с…

Румъния стана първата страна от Източна Европа, която се сдоби с ракетна система за залпов огън с голям обсег ХАЙМАРС (HIMARS), изпреварвайки Полша и Литва, а сега откри и център за поддръжка на американските ракетни системи, които са истински кошмар за руската армия.

В страната се строи и най-голямата база на НАТО в Европа за 2,5 милиарда евро, което превръща северната ни съседка в бастион на стабилността в региона.

Това е поредна стъпка в сътрудничеството между компанията Аеростар Бакъу (Aerostar Bacau) – една от водещите компании в румънската отбранителна индустрия, и американския гигант Локхийд Мартин (Lockheed Martin), предава БТА.

Министърът на отбраната Анджел Тълвар, който присъства на церемонията по откриването на Националния център за поддръжка на системите HIMARS в рамките на компанията Аеростар, заяви,

че Румъния ще си осигури “стратегическо предимство” чрез осигуряването на поддръжката на собствените си ракетни системи HIMARS в страната, предаде Аджерпрес.

Резултат от сътрудничеството между компаниите Локхийд Мартин и Аеростар, центърът в североизточния град Бакъу ще осигурява техническа поддръжка за системите HIMARS, които Румъния купи от правителството на САЩ, се посочва в съобщение на министерството на отбраната.

Министър Тълвар оцени създаването на този център като “изключително постижение” на сътрудничеството между румънската компания Аеростар и американската Локхийд Мартин,

чрез което Румъния влиза в глобалната мрежа на съоръженията за поддръжка и логистична подкрепа за едни от най-модерните артилерийски системи в момента.

“Освен стратегическото предимство в Румъния да има – в настоящия контекст на сигурността – обезпечено решение за поддръжката на собствените й системи HIMARS, създаването на този център дава възможност и страните от региона, чиито армии са снабдени с такива системи,

да изпращат техниката си за поддръжка и ремонт тук, в Бакъу, където ще се възползват от експертизата на най-добрите специалисти в региона”, посочи още Тълвар.

Той изтъкна и ролята на новосъздадения център за икономиката и работните места в тази част на Румъния.

“Откритият днес център за поддръжка на HIMARS ще има отражение и върху икономическото развитие на зоната – не по-малко от 2000 жители на Бакъу ще работят тук на висококвалифицирани постове чрез участието на една от най-важните компания от националната индустрия – Аеростар Бакъу”, подчерта министърът.

Специализираното издание “DefenseRomania” определя събитието като “исторически момент за отбранителната индустрия в Румъния” и отбелязва, че това ще бъде първият център от този тип в Европа и в него ще бъдат ремонтирани системи HIMARS и на съседни страни, включително Украйна.

Аеростар АД в партньорство с Локхийд Мартин откри днес първия лицензиран център за поддръжка на HIMARS в Европа.

Този нов център укрепва съществуващите връзки между глобалната отбранителна компания Локхийд Мартин и румънската Аеростар, които вече си сътрудничат в подобни дейности за поддръжка за флотите от хеликоптери Black Hawk и самолети F-16 на Румъния, посочва още изданието.

Румъния ще може да поправя сама системите си HIMARS, както и тези на Украйна и други страни от региона, пише по повод на откриването на центъра новинарският сайт Хотнюз.

Румъния купи в рамките на програмата за въоръжаване с ракетни системи с голям обсег три системи HIMARS, произведени от компанията Локхийд Мартин, на базата на договор, сключен през 2019 г.

Първите две бяха получени през 2021 г. и 2023 г., а третата предстои да бъде доставена тази година, напомня Аджерпрес.

Румънската армия ще притежава 54 многозарядни пускови установки за залпов огън HIMARS, които придобиха истинска слава, след като бяха доставени на украинците и се превърнаха в “първа цигулка” на успешната контраофанзива срещу руснаците през лятото и есента на 2022 г., отбелязва “DefenseRomania”.

Според изданието договорът на Румъния за системите HIMARS възлиза на около 1,5 милиарда долара.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: HistoryNet

Similar Posts