| | | |

Руският патриарх Кирил трещи, размаха строго пръст на Българската православна църква

Светият Синод на Московската патриаршия заяви, че е невъзможно да се проведе съвместно богослужение с епископите на Българската православна църква, които наскоро влязоха в църковно общение с представители на неканоничната религиозна организация на Украйна, съобщи ТАСС.

На 19 май патриарх Вартоломей оглави литургия в манастира Валукли в Истанбул, на която присъстваха представители на Православната църква на Украйна (ПЦУ).

Сред служещите бяха йерарсите на БПЦ – Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион.

Участниците в срещата констатираха невъзможността за съслужение със споменатите йерарси, които са влезли в църковно общение с разколниците, се казва в съобщение на Московския синод, публикувано в четвъртък.

Според Синода на Руската православна църква йерарсите от Българската православна църква (БПЦ) “са нанесли сериозен ущърб на отношенията между Руската и Българската православна църква със своето съслужение с разколниците”.

Православната църква на Украйна беше създадена на базата на неканонични православни организации в Украйна в края на 2018 г. по инициатива на тогавашните власти в страната и с подкрепата на Константинополския патриарх Вартоломей, припомня news.bg.

Оттогава насам редица православни църкви, предимно гръцки, постепенно признават Православната църква на Украйна. На свой ред Руската православна църква прекъсна общението си с тях.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts